ΚΟΣΜΟΣ

«Μοναδική βιώσιμη λύση για το Κόσοβο η οριοθέτηση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων»

Η άποψη του ΥΠΕΞ της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς

Στη γραμμή του Σέβρου προέδρου της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούσιτς, σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος έκανε λόγο για σαφή οριοθέτηση μεταξύ Αλβανών και Σέρβων.

Ο κ. Βούτσιτς δήλωσε χθες ότι η οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου θα επιτευχθεί μόνο με συμβιβασμό, που θα προσβλέπει στη σαφή και μόνιμη οριοθέτηση των δύο μεγαλύτερων εθνικών κοινοτήτων που ζουν στη χώρα. Διευκρίνισε επίσης ότι η άποψη αυτή είναι προσωπική και η τελική πρόταση της σερβικής πλευράς θα διαμορφωθεί μετά από δημόσιο διάλογο με τους Σέρβους του Κοσσόβου, ενώ -εάν επιτευχθεί συμφωνία- θα τεθεί προς επικύρωση σε δημοψήφισμα.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι αυτήν την άποψη που εξέφρασε ο κ. Βούτσιτς την υποστηρίζω εδώ και δέκα χρόνια. Πιστεύω ότι είναι η μόνη δυνατή λύση που μπορεί άμεσα να εξαλείψει ένα οξύ πρόβλημα», εκτίμησε ο κ. Ντάτσιτς σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, τόνισε ότι λειτουργεί ευνοϊκά για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα του Κοσόβου η αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ. «Η στάση των ΗΠΑ έχει αλλάξει υπό την έννοια ότι, ενώ στο παρελθόν υποστήριζε ότι το θέμα του Κοσσόβου λύθηκε οριστικά και έμενε μόνο να το αναγνωρίσουμε κι εμείς, τώρα η νέα διοίκηση είναι ανοιχτή σε όλες τις προτάσεις για δημιουργικές και ευέλικτες λύσεις», επισήμανε ο Σέρβος ΥΠΕΞ.

Και συμπλήρωσε πως η λύση με συμβιβασμό στο ζήτημα του Κοσόβου υποστηρίζεται πλέον από όλες τις μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται στο θέμα, εκτός από τη Γερμανία.

«Η Γερμανία βρίσκεται απέναντι και υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αλλάξουν τα σύνορα, και εμείς απαντάμε πως η Σερβία υπέστη πρώτη αλλαγή των συνόρων. Αφού ανοίξατε μια φορά το κουτί της Πανδώρας δεν μπορείτε τώρα να το κλείσετε, έτσι, λέγοντας ότι δεν συνέβη τίποτα και εδώ σταματούν τα πάντα», επισήμανε καταληκτικά στην τοποθέτησή του ο κ. Ντάτσιτς.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact