ΚΟΣΜΟΣ

Σε πολιτική δίνη η Βραζιλία εξαιτίας νέου σκανδάλου διαφθοράς

Τουλάχιστον τέσσερα μέλη του στενού κύκλου του προέδρου Μισέλ Τέμερ συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν

Τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα που συνδέονται στενά με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν την Πέμπτη, εντός των ορίων της έρευνας για διαφθορά όσον αφορά συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης των βραζιλιάνικων λιμανιών, ένα νέο σκάνδαλο που εμπλέκει πρώην κορυφαία στελέχη του κρατικού μηχανισμού και δεν αποκλείεται να πλήξει τον ίδιο τον αρχηγό του Κράτους.

Τα ονόματα των προσώπων που συνελήφθησαν δεν ανακοινώθηκαν επίσημα από τις αρχές. Όμως, σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ, σε αυτά συγκαταλέγονται ο Ζουζέ Γιούνις, δικηγόρος ο οποίος συνδέεται φιλικά με τον Τέμερ και εργαζόταν στο γραφείο του μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς και ο συνταγματάρχης της χωροφυλακής εν αποστρατεία Ζουάου Μπαπτσίστα Λίμα, άλλο ένα μέλος του στενού κύκλου του αρχηγού του κράτους επί δεκαετίες.

Επίσης συνελήφθησαν, σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ, ο πρώην υπουργός Γεωργίας και πρώην επικεφαλής του οργανισμού λιμένων της Πολιτείας Σάου Πάουλου, ο Βάγκνερ Χόσι, καθώς και ο Αντόνιου Σέλσου Γκρέκου, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Χοντριμάρ, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση λιμένων, καθώς βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας έρευνας για διαφθορά στην οποία εμπλέκεται κι ο ίδιος ο δεξιός βραζιλιάνος πρόεδρος.

«Έχουμε την απόλυτη πεποίθηση ότι εάν η έρευνα διενεργηθεί με διαφανή και αμερόληπτο τρόπο, θα αποδειχθεί η αθωότητα του προέδρου», διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ο Κάρλους Μαρούν, υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις με το κοινοβούλιο.

Η έρευνα «δεν εξασθενίζει σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά», πρόσθεσε ο Μαρούν.

Ο Τέμερ έχει διαψεύσει κατηγορηματικά ότι έκανε οτιδήποτε ανάρμοστο στην υπόθεση. Εισαγγελείς θεωρούν ότι δόθηκαν μίζες κυρίως για να εξασφαλιστεί η παραχώρηση της εκμετάλλευσης του λιμανιού της Σάντους, του πιο πολυάσχολου στη Λατινική Αμερική.

Οι συλληφθέντες προφυλακίστηκαν για περίοδο έως και πέντε ημερών, επιβεβαίωσε η εισαγγελία, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η έρευνα διεξάγεται υπό καθεστώς δικαστικής μυστικότητας.

Οι συλλήψεις εγκρίθηκαν από τον Λουίς Χομπέρτου Μπαρόζου, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έχει αναλάβει να ερευνήσει εάν ένα διάταγμα του Μαΐου του 2017 που υπέγραψε ο Τέμερ είχε σκοπό να ευνοήσει συγκεκριμένες επιχειρήσεις που ειδικεύονται στη διαχείριση λιμανιών.

Η υπεράσπιση του προέδρου αντιτείνει ότι το συγκεκριμένο διάταγμα απλώς επικύρωσε συμβάσεις που είχαν προταθεί το 1993 και είχαν ανατεθεί στο πλαίσιο δημόσιων μειοδοτικών διαγωνισμών.

Το κείμενο μεταξύ άλλων αυξάνει από τα 25 στα 35 χρόνια τη διάρκεια της παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των λιμενικών εγκαταστάσεων της Βραζιλίας.

Ο συνήγορος του Ζουζέ Γιούνις χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και «παράνομη» τη σύλληψη και την προφυλάκιση του εντολέα του.

Σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο Τύπο, ο Γιούνις κατηγορείται πως έλαβε για λογαριασμό του Τέμερ δωροδοκίες από την Χοντριμάρ σε αντάλλαγμα για την υπογραφή του επίμαχου διατάγματος.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την άρση του τραπεζικού απορρήτου του αρχηγού του κράτους για την υπόθεση.

Η έρευνα για το σκάνδαλο των λιμανιών άρχισε το 2017, στη βάση των καταθέσεων που έκαναν στελέχη της γιγαντιαίας επιχείρησης του αγροδιατροφικού τομέα JBS κατόπιν συμφωνιών τους με εισαγγελείς. Από την υπόθεση αυτή προέκυψαν επίσης αρκετές άλλες σοβαρές κατηγορίες σε βάρος του βραζιλιάνου προέδρου.

Πέρυσι ο Τέμερ σώθηκε σε δύο περιπτώσεις χάρη στους συμμάχους του στο Κογκρέσο από τον κίνδυνο να αρχίσουν έρευνες σε βάρος του για διαφθορά, που μπορούσαν να οδηγήσουν στην καθαίρεσή του. Και στις δύο περιπτώσεις, το κοινοβούλιο αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να μην άρει την προεδρική ασυλία του.

Ωστόσο το νέο σκάνδαλο διαφθοράς θεωρείται πως αποτελεί εμπόδιο για τα σχέδια του Τέμερ να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου και να εξασφαλίσει νέα θητεία.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact