ΕΛΛΑΔΑ

Στη “μάχη” ο στρατός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών – Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και διαχείριση των πυρκαγιών.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρωινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την περαιτέρω ενεργό συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρόληψη και τη διαχείριση των πυρκαγιών.

Ο στρατός θα συνδράμει στην επιτήρηση των περιοχών υψηλού κινδύνου σε όλη την επικράτεια από αέρος με όλα τα διαθέσιμα μέσα και από ξηράς με εκτεταμένες περιπολίες.

Όπως τόνισε σε έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα παρούσες στα δύσκολα όπως και τώρα».

Περιπολίες από αεροσκάφη και drones

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, παρουσίασε το επιχειρησιακό σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων, στο οποίο περιλαμβάνονται περιπολίες από ξηράς και από αέρος με επανδρωμένα και μη μέσα.

Όπως είπε ο ΑΓΕΕΘΑ: «Ηδη προληπτικά έχουμε αναπτύξει τον μηχανισμό επιτήρησης και επέμβασης που προβλέπεται από το σχέδιο Ξενοκράτης».

Τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν διατεθεί 500 άτομα στην Πολιτική Προστασία, 63 οχήματα πάσης φύσεως και 39 αεροσκάφη και ελικόπτερα για πυρόσβεση και επιτήρηση.

Ειδικότερα, έχουν διατεθεί:

  • 100 άτομα στη Βαρυμπόμπη και Λίμνη Εύβοιας
  • 4 ερπυστριοφόρα μηχανήματα στη Βαρυμπόμπη
  • 45 εποχούμενες περίπολοι όλο το 24ωρο για πιθανές αναζωπυρώσεις στην Αττική
  • 9 εποχούμενες περίπολοι για τη συνδρομή εκκένωσης στην Αρχαία Ολυμπία
  • 50 άτομα για την κατάσβεση της φωτιάς στην Αρχαία Ολυμπία
  • Συντονιστικά κέντρα με επικεφαλής αξιωματικούς

«Είμαστε επίσης σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας στους πυροπλήκτους», σημείωσε ο κ. Φλώρος

Από εδώ και στο εξής, θα γίνεται επιτήρηση από αέρος με drone και επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ διπλασιάζονται για όλο τον Αύγουστο οι περίπολοι πυρασφάλειας σε πληγείσες περιοχές και περιοχές υψηλού κινδύνου.

Συστήνεται ακόμη τμήμα επιφυλακής 50 ατόμων, για να προστρέξει όπου χρειαστεί.

Τέλος, διατίθενται μηχανήματα όπου και όταν χρειαστεί και πλωτά μέσα στο Λιμενικό για εκκενώσεις, όταν χρειαστεί.
Το σχέδιο «Δευκαλίων»

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πρόκειται για την ονομασία που έδωσε το Γενικό Επιτελείου Στρατού, στο Σύστημα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών με στόχο να περιορίζει σημαντικά την έκταση και τις αρνητικές συνέπειες ενός φαινομένου φυσικής καταστροφής.

Με το σύστημα «Δευκαλίων», όπως αναφέρει το crisis.army.gr, γίνεται δυνατή η έγκαιρη οργάνωση και προετοιμασία, η ορθή αρχική συγκρότηση και η αποτελεσματική διεξαγωγή μιας επιχείρησης με το κύριο βάρος να δίνεται στο μέγιστο δυνατό συντονισμό των δυνάμεων και των μέσων που συμμετέχουν σε μία επιχείρηση αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτων αναγκών.

Το «Σχέδιο Δευκαλίων» συνδράμει τις Ένοπλες Δυνάμεις στις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας της χώρας με ειδικά τμήματα κατάλληλα εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Αφορά σε ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση Τμημάτων και Μέσων του Στρατού, που καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα από το Σχέδιο Δευκαλίων.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact