ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δένδιας στέλνει σκληρό μήνυμα στο Κίεβο – «Αναμένω τις εξηγήσεις»

Από το Αγαθονήσι, όπου παρευρέθη στα εγκαίνια νέων στρατιωτικών οικημάτων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έστειλε σαφές μήνυμα στο Κίεβο για το ουκρανικό θαλάσσιο drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα να μεταφέρει πάνω από 30 κιλά εκρηκτικών.

Ο Δένδιας δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: η Ελλάδα δεν πρόκειται να κλείσει τα μάτια της σε αυτή την υπόθεση και αναμένει επίσημες απαντήσεις.

«Αναμένω ακόμη και θα αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξηγήσεις που δεσμεύτηκε ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας ότι θα δώσει προς την πατρίδα μας για το θαλάσσιο drone που βρέθηκε στο Ιόνιο.»

Το θαλάσσιο μη επανδρωμένο σκάφος (USV) εντοπίστηκε να μεταφέρει πάνω από 30 κιλά εκρηκτικής ύλης. Οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη για να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος, τόσο για τη δημόσια ασφάλεια όσο και για τη ναυσιπλοΐα στο Ιόνιο.

Ο υπουργός δεν δίστασε να περιγράψει με σαφήνεια το μέγεθος του κινδύνου που απέφυγε η χώρα:

«Ήταν σκάφος το οποίο είχε εκρηκτικά και έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Δεν θα ήθελα να σκεφτώ τι θα σήμαινε η σύγκρουση επιβατηγού πλοίου ή οποιουδήποτε πλοίου με αυτό το drone.»

«Δεν θα διαφύγει της προσοχής μας»

Ο Δένδιας έκανε σαφές ότι η υπόθεση δεν πρόκειται να ξεχαστεί στα συρτάρια:

«Η Ελλάδα αναμένει, και δεν πρόκειται να διαφύγει της προσοχής της ότι της οφείλονται σαφείς εξηγήσεις.»

Παράλληλα, ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει το υπουργείο:

«Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα πράξει αυτό που πρέπει. Θα διαβιβάσει το πόρισμα και τα ευρήματα προς το Λιμενικό Σώμα, το οποίο είναι κατεξοχήν αρμόδιο για την αστυνόμευση των θαλασσών και το οποίο με τη σειρά του θα διαβιβάσει τον φάκελο στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές για τα δέοντα.»

Τι έγινε στις Βρυξέλλες

Το περιστατικό είχε ήδη βρεθεί στο τραπέζι της Συνόδου υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 12 Μαΐου, όπου ο Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του. Στη συνεδρίαση συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Μιχαήλο Φέντοροφ, ο οποίος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί, ζητώντας να εξετάσει πρώτα όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για το drone της Λευκάδας.

Η υπόθεση ουσιαστικά μόλις ξεκινά — με τον φάκελο να κατευθύνεται προς την ελληνική Δικαιοσύνη και το Κίεβο να χρωστά ακόμη απαντήσεις.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact