ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

196.000 αγρότες κινδυνεύουν να επιστρέψουν χρήματα

Τα παρατράγουδα στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται με αποτέλεσμα οι αγρότες ν΄ ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι με τον οργανισμό που πληρώνει τις επιδοτήσεις, κι αν θα τις πάρουν στην ώρα τους ή αν θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά.

Ήδη το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με την Ευρώπη να παρεμβαίνει, τους εργαζόμενους στον οργανισμό να βγάζουν ανακοινώσεις και να είναι σε αναμμένα κάρβουνα και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να φοβούνται ότι θα κληθούν να επιστρέψουν ποσά λόγω της σωρείας λαθών, που έχουν συμβεί. Την ίδια στιγμή, πηγές από την πλευρά των παραγωγών, θεωρούν πως υπήρξαν ζητήματα και σε ό, τι αφορά στην κατανομή των επιδοτήσεων ως προς τη βιολογική γεωργία.

Το μπάχαλο όμως δεν περιορίζεται στη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις πύλες ΟΣΔΕ στις οποίες δηλώνουν οι παραγωγοί τις καλλιέργειες και τις εκτροφές αλλά και στις αλλαγές, που περιλαμβάνει η νέα ΚΑΠ για τα οικολογικά σχήματα.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 196.000 αγρότες κινδυνεύουν να επιστρέψουν χρήματα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά περίπου 196.000 αγρότες από τους περίπου 650.000 κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν χρήματα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως έγιναν εσφαλμένες πληρωμές συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ. Κατά την εφημερίδα «Agrenda» αυτό συνέβη διότι μέρος των πληρωμών για το έτος 2022 αντί να γίνει με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ της ίδιας χρονιάς, έγινε με βάση τις δηλώσεις, που είχαν κατατεθεί το 2021.

«Δεν έγιναν όλα τα βήματα που ήταν αναγκαίο να γίνουν για την εξυγίανση του Οργανισμού, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να σωρεύονται και να μεγεθύνονται… Στόχος μας είναι η πλήρης εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η λειτουργία του κατά τρόπο διαφανή και δίκαιο, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Την ίδια στιγμή, καθώς η ανησυχία των παραγωγών κορυφώνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έθεσε το θέμα και στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά ζήτησε και την έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, από την οποία περνούν τα αγροτικά νομοσχέδια.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε διαφάνεια στον οργανισμό και υποστήριξε πως πρέπει να δοθούν οι πληρωμές στη δημοσιότητα. «Δεν έχουν τέλος τα λάθη, οι παραλείψεις, οι εξωθεσμικές παρεμβάσεις και οι παρατυπίες που συνεχώς αποκαλύπτονται στον εποπτευόμενο οργανισμό του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΟΠΕΚΕΠΕ. Για λόγους διαφάνειας και αξιοπιστίας του οργανισμού, αναμένουμε να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα στοιχεία πληρωμών ενιαίας ενίσχυσης του πρώτου έτους εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact