Ούτε σε ταινία του Χόλιγουντ δεν γίνονται αυτά που έκαναν οι Αμερικάνοι στη Βενεζουέλα. Μιλάμε για την επιχείρηση «Absolute Resolve» (Απόλυτη Αποφασιστικότητα), που έκανε το Καράκας να μοιάζει με πεδίο βολής και τον Μαδούρο να καταλήγει «πακέτο» στη Νέα Υόρκη μέσα σε λίγες ώρες.
Για να καταλάβετε το μέγεθος: Σηκώθηκαν 150 πολεμικά αεροσκάφη (F-22, F-35, βομβαρδιστικά) από 20 διαφορετικές βάσεις και αεροπλανοφόρα. Μέσα σε μια νύχτα, διέλυσαν τα πάντα.
Ώρα 02:00: Η κόλαση στο Καράκας
Όλα ξεκίνησαν γύρω στα μεσάνυχτα, αλλά στις 2 το πρωί έγινε το «έλα να δεις». Πύραυλοι Tomahawk που έφυγαν από τα πλοία του Ναυτικού «κλείδωσαν» και διέλυσαν τις ρωσικές συστοιχίες S-300 και τους πυραύλους που χειρίζονταν Κουβανοί. Την ίδια ώρα, ειδικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου «τύφλωσαν» τα ραντάρ και έκοψαν τις επικοινωνίες σε όλη τη χώρα. Το Καράκας βυθίστηκε στο σκοτάδι και το χάος.

Κομάντος στις ταράτσες και μάχες σώμα με σώμα
Μόλις καθάρισε ο ουρανός από την αεράμυνα, ανέλαβαν δράση τα «βαριά χαρτιά»: Η Delta Force και το FBI. Ελικόπτερα Black Hawk και Chinook πέταξαν χαμηλά ανάμεσα στα βουνά και έφτασαν πάνω από το αρχηγείο του στρατού και το σπίτι-φρούριο του Μαδούρο.
Οι κομάντος κατέβηκαν με σχοινιά στις ταράτσες, πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και μέσα σε δευτερόλεπτα εξουδετέρωσαν την προσωπική φρουρά του Μαδούρο, τους περίφημους Κουβανούς «Avispas Negras» (Μαύρες Σφήκες). Οι Αμερικάνοι μπήκαν γαζώνοντας με όπλα που ρίχνουν 800 σφαίρες το λεπτό. Ο Μαδούρο και η γυναίκα του προσπάθησαν να κλειστούν σε ένα ατσάλινο δωμάτιο πανικού, αλλά οι ειδικές δυνάμεις τους πρόλαβαν.

Ο «καρφί» της CIA και η προειδοποίηση Τραμπ
Πώς ήξεραν πού να πάνε; Η CIA είχε ανθρώπους στο έδαφος από τον Αύγουστο, αλλά το σημαντικότερο: Είχαν έναν «δικό τους» άνθρωπο πολύ κοντά στον Μαδούρο, που έδινε στίγμα για κάθε του κίνηση.
Ο Τραμπ βγήκε και είπε ορθά-κοφτά: «Έχουμε έτοιμο και δεύτερο κύμα, πιο μεγάλο, αν χρειαστεί». Και έστειλε μήνυμα στους υπόλοιπους αξιωματούχους της Βενεζουέλας: «Ό,τι έπαθε ο Μαδούρο, θα πάθουν και αυτοί».
Πλέον, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Βενεζουέλας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες για ναρκο-τρομοκρατία, ενώ οι ΗΠΑ λένε ότι θα μείνουν εκεί μέχρι να «στρώσει» η χώρα.





















