ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Ελλάδα σήκωσε λευκή σημαία»

Η Γερμανία αρνείται μια «τιμητική παράδοση» της Ελλάδας για τη λιτότητα, σημειώνει σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της Αθήνας να δεχτεί την παράταση της συμφωνίας «δείχνει ότι η τρόικα δεν ήθελε πράγματι να διαπραγματευτεί με το ΣΥΡΙΖΑ», αλλά αντίθετα αυτό που ήθελε ήταν «συνθηκολόγηση».

Υπάρχει μια φάση γι’ αυτό που η Γερμανία ζητά από την Ελλάδα να κάνει: μια «καρχηδόνια ειρήνη», σημειώνει το δημοσίευμα και εξηγεί πως η φράση προέρχεται από τους πολέμους της Ρώμης με την Καρχηδόνα, από τους οποίους η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βγήκε νικήτρια, αλλά αρνήθηκε να δώσει στους αντιπάλους την ευκαιρία για μια τιμητική παράδοση. Αντίθετα, επέβαλε μια βάναυση συμφωνία, κατακαίγοντας την Καρχηδόνα και υποδουλώνοντας τους κατοίκους που δεν εσφάγησαν.

Μια καρχηδόνια ειρήνη είναι αυτό που προσφέρεται στον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει το δημοσίευμα, εξηγώντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι ήταν πρόθυμος να δει την άσπρη σημαία να κυματίζει πάνω από την Αθήνα. Δέχτηκε ότι θα έπρεπε να καταπιεί τους περισσότερους όρους που ζητούσαν οι εταίροι της Ευρωζώνης, αλλά ζήτησε λίγες παραχωρήσεις που θα χρύσωναν το χάπι.

Ωστόσο, ο Σόιμπλε αμέσως αρνήθηκε, λέγοντας πως όσα προτείνει η Ελλάδα είναι απαράδεκτα. Αν οι Γερμανοί δεν μπλοφάρουν και τίποτα δεν δείχνει κάτι τέτοιο, τότε η Ελλάδα μένει μόνο με δύο επιλογές, είτε ολική παράδοση είτε πυρηνικό πόλεμο.

Ολική παράδοση σημαίνει ότι ο Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί εγκατέλειψε τις πολιτικές που διακήρυττε και κέρδισε τις εκλογές, μόλις ένα μήνα πριν. Η πυρηνική επιλογή από την άλλη θα περιελάμβανε έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων, νέες εκλογές στη βάση του «ποιος κυβερνάει την Ελλάδα» και πιθανή έξοδο από το ενιαίο νόμισμα.
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact