ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Γερμανία και άλλες χώρες μπορεί να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη»

Οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να είναι έτοιμες να δεχθούν η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη λόγω της εντεινόμενης ανυπομονησίας τους έναντι της νέας κυβέρνησης και των αιτημάτων της όσον αφορά το ελληνικό χρέος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα στην εβδομαδιαία εφημερίδα Malta Today.

«Νομίζω ότι έχουν φθάσει πλέον σε ένα σημείο που θα πουν στην Ελλάδα “αν πραγματικά θέλετε να αποχωρήσετε, αποχωρήστε”» από την ευρωζώνη, είπε ο Σικλούνα στην εφημερίδα.

«Και νομίζω ότι το εννοούν διότι η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι θα τηρήσουν σκληρή στάση και θα επιμείνουν η Ελλάδα να ξεπληρώσει την αλληλεγγύη που έδειξαν τα κράτη μέλη (της ΕΕ) τηρώντας τους όρους» του προγράμματός της, συνέχισε ο Σικλούνα.

Τα σχόλια του Σικλούνα έγιναν χθες, μία ημέρα πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί το ελληνικό αίτημα περί παράτασης της δανειακής σύμβασης, το οποίο αντιμετωπίζει με έντονες επιφυλάξεις η Γερμανία.

«Νομίζω ότι το αυριανό συμβούλιο θα είναι πολύ δύσκολο», είπε ο Σικλούνα στην εφημερίδα.

«Υπάρχει πάντα αυτή η πιθανότητα -όχι 1%, αλλά μια μεγάλη πιθανότητα- ότι εάν τα πράγματα γίνουν στ’ αλήθεια καυτά και δεν συμφωνήσουν, μπορεί» η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, φέρεται να δήλωσε ο Σικλούνα.
«Η παράταση είναι μια ωραία λέξη, αλλά μια παράταση τίνος πράγματος; Η παράταση ενός προγράμματος είναι μια χαρά, αλλά η παράταση ενός πράγματος το οποίο δεν υπάρχει, δεν είναι», σημείωσε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Malta Today, ο Έντουαρντ Σικλούνα επέμεινε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους όρους στους οποίους έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας ανέφερε επιπλέον ότι εξακολουθεί να είναι πιθανό το Eurogroup να αλλάξει κατεύθυνση, υιοθετώντας σε έξι μηνες ένα πρόγραμμα που να ευνοεί περισσότερο την ανάπτυξη και να μην περιορίζεται στην Ελλάδα, αλλά να αφορά και άλλες χώρες, όπως είναι η Ιταλία ή η Πορτογαλία.

«Το ζήτημα σε αυτό το στάδιο είναι πώς να βρεθεί ένας τρόπος η Ελλάδα να βγει “όμορφα” από την κατάσταση αυτή, δηλαδή το εκλογικό της σώμα να αποδεχθεί το πρόγραμμα και (η κυβέρνηση) να δείξει ότι θα αλλάξει κάτι», πρόσθεσε ο Έντουαρντ Σικλούνα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact