ΙΣΤΟΡΙΑ

Αμφίπολη: Ιδού η αλήθεια

Έχουμε να ακούσουμε ακόμα…

Σε ανατροπή των μέχρι τώρα συμπερασμάτων και υποθέσεων των αρχαιολόγων σχετικά με τον τύμβο Καστά και το πολυσυζητημένο μνημείο της Αμφίπολης προέβη, με εισήγηση του στη διάρκεια του 28ου αρχαιολογικού Συνεδρίου στο ΑΠΘ, ο διευθυντής Αρχαιολογικών Εργων της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας -Σπηλαιολογίας και μέλος της Διεπιστημονικής Ομάδας της ανασκαφής στην Αμφίπολη, Ευάγγελος Καμπούρογλου.

Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρογλου, ο οποίος ήταν ο ομιλητής (από τους τελευταίους του προγράμματος του συνεδρίου που ολοκληρώνεται απόψε) με θέμα: “Τα ιζήματα του λόφου Καστά Αμφίπολης και η σχέση τους με το ταφικό μνημείο”: “Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ότι ο Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν τοποθετημένος πάνω στο λόφο Καστά (στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει και ανακοινώσει προ διετίας σχεδόν, η επικεφαλής της ανασκαφής Αικ. Περιστέρη και ο συνεργάτης της αρχιτέκτονας Μιχ. Λεφαντζής).

Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε:

1. Ο λόφος Καστά στην Αμφίπολη ήταν φυσικός κι όχι τεχνητός.
2. Ο λόφος ήταν σχηματισμένος από ιζήματα χαλαζιακών άμμων και αργίλου και ψαμμίτη, υλικά που τον καθιστούν μειωμένης αντοχής και “ανίκανο” να φέρει επί αιώνες στην κορυφή του βάρος μεγαλύτερο των 500 τόνων (το βάθρο και το γλυπτό του Λέοντα ξεπερνούν συνολικά σε βάρος τους 1.500 τόνους).
3. Ο κιβωτιόσχημος τάφος που βρέθηκε στο εσωτερικό του λόφου Καστά είναι μεταγενέστερος (ή και προγενέστερος του λόφου) καθώς -σύμφωνα με τον κ. Καμπούρογλου – πρόκειται για ένα “ευτελές οικοδόμημα” που δεν θα μπορούσε να αποτελεί μέρος του συνόλου του μνημείου.

Στην πολυαναμενόμενη εισήγησή του ο κ. Καμπούρογλου, ο οποίος υπήρξε από τους πρώτους συνεργάτες της κ. Περιστέρη στην έναρξη των ερευνών του λόφου Καστά, υποστήριξε πως: “στο εσωτερικό του νεκρικού θαλάμου (όπου είχε εισέλθει πρώτος) εντόπισε πολλαπλές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις καθώς και υπολείμματα καύσεων (δείγματά τους έχουν αποσταλεί σε αρμόδιο ινστιτούτο μελετών στη Μασαχουσέτη απ` όπου δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα), ενώ στην οροφή του διαπιστώθηκαν μετακινήσεις εδαφών (πιθανότατα από σεισμό, όπως εκείνος του 597 μ.Χ., μεγέθους 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο γειτονική περιοχή – ο οποίος είχε ως επίπτωση ακόμα και την αλλαγή του ρου του Στρυμώνα).

Για τα προβλήματα γεωφυσικής εξερεύνησης των τύμβων, καθώς το βάθος των επιχώσεων και η κατασκευή του περιβόλου που δημιουργεί γεωφυσικές ανωμαλίες που καθιστούν απαγορευτική τη δυνατότητα των απεικονίσεων, μίλησε επίσης στη διάρκεια του συνεδρίου και ο καθηγητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Φυσικής στο ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας, που μετείχε στις έρευνες στο λόφο Καστά.

Η 28η Επιστημονική Συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο του 2014 στη Μακεδονία και τη Θράκη, που πραγματοποιήθηκε φέτος υπό την ηχηρή απουσία επιστημονικών καταθέσεων για τη πολυθρύλητη ανασκαφή της Αμφίπολης, ολοκληρώνεται απόψε εν μέσω πολλαπλών προβληματισμών των επιστημόνων που αφορούν στη “χρήση και τη δημόσια διαχείριση” της αρχαιολογίας.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact