ΚΟΣΜΟΣ

Le Monde: Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συμφωνία με τους πιστωτές της

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συμφωνία», τιτλοφορείται άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, στο οποίο γίνεται λόγος για την ύπαρξη ενός εγγράφου εργασίας το οποίο φέρεται ότι θα αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα κείμενο κυκλοφορεί μεταξύ των Βρυξελλών και της Αθήνας, όμως επισημαίνεται ότι πρόκειται απλώς για ένα έγγραφο εργασίας. Το κείμενο αυτό δεν έχει υποβληθεί επισήμως στην κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τους πιστωτές της Ελλάδας, όπως δήλωσε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Πάντως ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει ένα τέτοιο έγγραφο, τίποτε δεν έχει τελειώσει, εκτιμά η Monde, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να θεωρηθούν ανεπαρκείς από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παρόλα αυτά η γαλλική εφημερίδα δεν αναμένει ότι η αντιπαράθεση μεταξύ Επιτροπής και ΔΝΤ θα διαρκέσει, καθώς κύκλοι από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι «υπάρχει πολύ περισσότερη απόσταση μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της απ’ ό,τι μεταξύ των πιστωτών».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας ακολουθεί διαφορετική στάση από αυτή του ΔΝΤ, καθώς διαπραγματεύεται για λογαριασμό των 19 χωρών της ευρωζώνης, τα δάνεια των οποίων προς την Αθήνα ωριμάζουν σε 32 χρόνια.

Με έναν τέτοιο χρονικό ορίζοντα, η Κομισιόν προτιμά να ζητεί μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις αντί να απαιτεί μέτρα που θα διασφαλίζουν την άμεση αποπληρωμή των δανείων

Αντίθετα, το ΔΝΤ, τα δάνεια του οποίου ωριμάζουν σε 10 χρόνια, ζητεί μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν γρηγορότερα χρήματα στα ταμεία της χώρας.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την αρχή των επίπονων διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα υπογραμμίζει ότι είναι εφικτή μια συμφωνία, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εμπλέκεται σε αυτές πολύ ενεργά.

Επίσης αξιωματούχοι της Επιτροπής, όπως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζουν εδώ και εβδομάδες ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β’» και «η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη», αλλά και ότι «είναι εφικτή μια συμφωνία».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact