ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη στο Εσωτερικών για τις χωματερές της Κεντρικής Μακεδονίας

Η επιτάχυνση των απαραίτητων ενεργειών ώστε να αποκατασταθούν άμεσα 49 χωματερές στην Κεντρική Μακεδονία για να αποφευχθεί η πληρωμή προστίμων και να λυθεί ένα χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα, συμφωνήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Γενικοί Γραμματείς Κώστας Πουλάκης και Ευάγγελος Καπετάνιος, καθώς και εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομίας ζήτησαν από τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς εντός των διοικητικών τους ορίων υπάρχουν μη αποκατεστημένοι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), να επισπεύσουν τις σχετικές διαδικασίες και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που διαιωνίζεται επί δεκαετίες και πλήττει τη χώρα περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στις 2 Ιουνίου 2014, η χώρα θα καταβάλλει ανά εξάμηνο 80.000 ευρώ για κάθε ΧΑΔΑ που είναι σε λειτουργία και 40.000 ευρώ όταν η χωματερή έχει κλείσει, αλλά δεν έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά.

Στην Κεντρική Μακεδονία είχαν ήδη κλείσει όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές, ωστόσο, εκκρεμούσε η αποκατάσταση 64 από αυτές. Στο διάστημα του ενός έτους που μεσολάβησε έχουν αποκατασταθεί μόλις 15, με αποτέλεσμα, σε λίγες ημέρες, εάν δεν υπάρξει εξέλιξη, η χώρα να καταβάλει για τους 49 ΧΑΔΑ της Κεντρικής Μακεδονίας πρόστιμο ύψους 1.960.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι για το σύνολο της χώρας η χρηματική ποινή στις 2 Ιουνίου αναμένεται να αγγίξει τα 11.000.000 ευρώ.

Πέραν των προστίμων, η άμεση αποκατάσταση των χωματερών κρίνεται αναγκαία και διότι από το νέο έτος διακόπτεται η σχετική κοινοτική ενίσχυση και πλέον τα απαιτούμενα έργα θα πρέπει να εκτελεστούν αποκλειστικά με εθνικούς πόρους.

Στην ίδια σύσκεψη προκρίθηκε ως μακροπρόθεσμη προοπτική η δημιουργία μικρών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), όπως ορίζει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς είναι χαμηλής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, μικρότερου οικονομικού κόστους και ταχύτερης ολοκλήρωσης.

 

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact