ΚΟΣΜΟΣ

Εκθεση-σοκ της Διεθνούς Αμνηστίας: Καταγγέλλει βασανισμούς και εκτελέσεις στην Ουκρανία

Ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια με ηλεκτρικό ρεύμα, εικονικές εκτελέσεις: οι Ουκρανοί στρατιώτες και οι αυτονομιστές αντάρτες υποβάλουν συχνά σε βασανιστήρια αιχμαλώτους και πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνει λόγο επίσης και για τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις «συνοπτικών εκτελέσεων» Ουκρανών που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τους αντάρτες. Η έκθεση καταγγέλλει επίσης τις ωμότητες που διαπράττει η εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας, μέλη της οποία μάχονται στο πλευρό του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά και κατηγορούνται ότι βασανίζουν αμάχους και τους αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά.

Πρώην αιχμάλωτοι στα χέρια του στρατού και των ανταρτών καταγγέλλουν ότι «χτυπήθηκαν μέχρι να σπάσουν τα κόκαλά τους, βασανίστηκαν με ηλεκτρικό ρεύμα, μαχαιρώθηκαν, κρεμάστηκαν από το ταβάνι ή δεν τους επέτρεψαν να κοιμηθούν για ημέρες», επισημαίνεται στην έκθεση, η οποία αναφέρει και «εικονικές εκτελέσεις».

Η Διεθνής Αμνηστία για την έκθεσή της κατέγραψε τις μαρτυρίες 33 πρώην αιχμαλώτων, 17 από τους οποίους είχαν αιχμαλωτιστεί από τους αντάρτες και 16 από τις ουκρανικές δυνάμεις ανάμεσά τους και η υπηρεσία πληροφοριών (SBU).

Από τους 33 αιχμαλώτους, που κρατήθηκαν το διάστημα μεταξύ του Ιουλίου του 2014 και του Απριλίου του 2015, «οι 32 περιέγραψαν περιστατικά ξυλοδαρμών και άλλων σοβαρών παραβιάσεων». Η ΜΚΟ συνέκρινε τις μαρτυρίες αυτές με άλλες αποδείξεις, όπως «ακτινογραφίες σπασμένων κόκαλων, ιατρικά αρχεία, φωτογραφίες χτυπημάτων και άλλων τραυματισμών, ουλές και σπασμένα δόντια».

Πέραν των μαρτυριών, η Διεθνής Αμνηστία βασίστηκε «σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και σε άρθρα του Τύπου».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, σε αυτές στις «σοκαριστικές» πρακτικές επιδίδονται και οι δύο πλευρές και έχουν στόχο και πολίτες. «Η Αμνηστία ανακάλυψε ότι και οι δύο πλευρές κρατούν αυθαίρετα πολίτες που δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, όμως έχουν ταχθεί με την αντίπαλη πλευρά».

Η ΜΚΟ αναφέρεται επίσης και στην «ιδιαίτερα σκληρή» μαρτυρία ενός πρώην αιχμαλώτου του Δεξιού Τομέα. «Χρησιμοποιώντας μια πρώην κατασκήνωση ως φυλακή ο Πράβι Σέκτορ, σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, κρατούσε ομήρους δεκάδες πολίτες, βασανίζοντάς τους βίαια και αποσπώντας από εκείνους και τις οικογένειές τους μεγάλα χρηματικά ποσά», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Διεθνής Αμνηστία ενημέρωσε τις ουκρανικές αρχές για τις καταγγελίες αυτές, όμως δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών SBU ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συναντήσει εκπροσώπους της ΜΚΟ για να «ερευνήσει κάθε υπόθεση που αναφέρεται» στην έκθεση.

Από την πλευρά των αυτονομιστών, η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τουλάχιστον οκτώ συνοπτικές εκτελέσεις Ουκρανών μαχητών.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact