ΚΟΣΜΟΣ

NY Times: Σιγοβράζει διαφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ -Η μεγάλη πρόκληση του Τσίπρα

Με την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της και ο στόχος της αποδέσμευσης χρημάτων για να αποφευχθεί η χρεοκοπία να είναι επιτακτικός, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε δύο διασταυρούμενες προκλήσεις.

Σύμφωνα με τους NY Times, η μια προέρχεται από το μέτωπο των δανειστών και η άλλη από το εσωκομματικό πεδίο. Ήδη, την Κυριακή διαφάνηκε πως σιγοβράζει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για διαφωνία με τα ριζοσπαστικά στοιχεία του κόμματος, αναγκάζοντας τον Τσίπρα να έχει αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο.

Η πτέρυγα της Αριστερής Πλατφόρμας προτείνει ανοιχτά να μην πληρώσει η Ελλάδα τους δανειστές της, αρχής γενομένης από τη δόση προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου και μάλιστα προτείνει εναλλακτικά πλάνα για το χρέος που βασανίζει τη χώρα.

«Η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, απορρίφθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιπροσωπεύει περίπου 30 από τους 149 βουλευτές που διαθέτει το κόμμα στη Βουλή. Η πιο μετριοπαθής στάση του Τσίπρα επικράτησε δείχνοντας πως θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη ισορροπία, καθώς θα προσπαθήσει να σφραγίσει μια συμφωνία με τους πιστωτές και στη συνέχεια να την φέρει στο Κοινοβούλιο προς έγκριση», αναφέρει το άρθρο.

Υπόσχεση για σκληρή γραμμή

Ακολούθως, υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση πως θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή έναντι των πιστωτών και θα τερματίσει τα μέτρα λιτότητας που οδήγησαν σε ανεργία, απώλεια εισοδημάτων και κατάρρευση της οικονομίας. Στο μεταξύ, όμως, έπρεπε να μαλακώσει την προσέγγισή του, καθώς εργαζόταν προσωπικά με τους θεσμούς για να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα ξεκλείδωνε τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η πρόκληση του Τσίπρα είναι να κρατήσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των στελεχών και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς να κινείται προς τα μπρος», σημειώνει το δημοσίευμα των NY Times.

Η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ μιας αμοιβαίας και επωφελούς λύσης στο θέμα του χρέους που δεν θα βασίζεται σε μέτρα λιτότητας.

Ο Λαφαζάνης

Από την μεριά του, όμως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστηρίζει ότι ο αντίκτυπος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να είναι διαχειρίσιμος και έκανε λόγο για εναλλακτική λύση την οποία θα πρέπει οι Έλληνες να προετοιμάζονται να δεχθούν ως ενδεχόμενο, έτσι ώστε να αποτραπούν νέα μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας.

Ο Σόιμπλε

Η αυξανόμενη αντίσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τη στιγμή που ο Σόιμπλε λαμβάνει τη δική του σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιμένει ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και σε αντάλλαγμα να λάβει χρήματα από τους πιστώτριες χώρες. Ανεβάζοντας, δε, τους τόνους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας πιθανής χρεοκοπίας. Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρονται στην πιθανότητα ενός Grexit με τις λιγότερο ψυχροπολεμικές εκφράσεις. Ο πρώην πρόεδρος της FED, Άλαν Γκρίνσπαν και ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ δήλωσαν το Σαββατοκύριακο πως ούτε η έξοδος της Ελλάδας θα αποφευχθεί, αλλά ούτε και θα προκαλέσει προβλήματα στο ευρώ.

 

 

 

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact