ΚΟΣΜΟΣ

Eurasia Group: Ο Τσίπρας θα χάσει 5-10 βουλευτές -Τι θα κάνει ο Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου

Τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να επιταχύνει τα πράγματα και να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους δανειστές, στο εσωτερικό αναμένεται να αντιμετωπίσει ζητήματα που θα ξεφύγουν από την κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον κεντρικό αναλυτή της Eurasia Group, Mujtaba Rahman, η Ελλάδα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να φτάσει σε συμφωνία με την Ευρωζώνη στο επόμενο διάστημα.

Αναφέρει, δε, πως παρά την -μερικές φορές-ακραία ρητορική της Αθήνας, η βασική εκτίμηση είναι ότι θα σφυρηλατηθεί συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές και θα καταλήξουν σε έναν κοινό τόπο. Αυτό που πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, όμως, θα είναι μια αποστασία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτή η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση.

Γράφει συγκεκριμένα ο Rahman: «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας θα χάσει 5-10 βουλευτές από το συνασπισμό του όταν το πακέτο της συμφωνίας παρουσιαστεί στη Βουλή και ενδεχόμενα θα συνδέεται και με μια ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά, υποψιαζόμαστε πως θα χάσει λιγότερους από 12 βουλευτές – κάτι που θα του επιτρέψει να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του».

Ο Λαφαζάνης

Κατά τον Rahman καθοριστική σημασία στις εξελίξεις αναμένεται να έχει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις επηρεάζει περίπου 30 βουλευτές που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα Όπως αναφέρει: «Ιδεολογικά ο Λαφαζάνης είναι ένας παίκτης ομάδας και καταλαβαίνει ότι οι ανάγκες της κυβέρνησης και του κόμματος προηγούνται εκείνων της Αριστερής Πλατφόρμας. Επιπλέον, εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη διαφορά στην κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, θα ήθελε να αποφύγει τη δημιουργία συνθηκών που θα οδηγούσαν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν περιορισμένος».

Όσο για το τι θα πράξει, ο Rahman εκτιμά: «Ο Λαφαζάνης δεν θα υποστηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιλαμβάνει παραχωρήσεις στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό. Αυτός και οι βουλευτές που τον υποστηρίζουν να παραμείνουν στις γραμμές τους. Επιπλέον, ο Λαφαζάνης έχει μεγάλη δύναμη και έξω από το Κοινοβούλιο και την ικανότητα να καθυστερήσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τη στιγμή που αυτές θα έχουν ψηφιστεί. Θα μπορούσε να τις αμφισβητήσει ακόμη και στα δικαστήρια. Αυτό του προσφέρει μια άλλη, λιγότερη καταστροφική, οδό για να εκφράσει τη διαφωνία του με τη συμφωνία, αντί να ανατρέψει την κυβέρνηση».

Κατά τον Rahman, δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα αντιδράσουν οι ΑΝΕΛ, ενώ για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρει πως αναμένεται να διεκδικήσει από τον Τσίπρα τον καθήκον και τον μανδύα της αντι-λιτότητας.

 

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact