ΚΟΣΜΟΣ

El Mundo: Με παρέμβαση Μέρκελ κλειδώνει η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.

Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται ανώτερη διπλωματική πηγή, επισημαίνει ότι με πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου θα επέλθει συμφωνία για να μπορέσει να πληρώσει η Ελλάδα τη δόση στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.

Από την ημέρα που ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει η El Mundo, οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας γίνονταν στα χαρακώματα. Η Αθήνα, ακολουθώντας τις εντολές του Αλέξη Τσίπρα, προσπάθησε ακούραστα να υπάρξει πολιτική συμφωνία, δηλαδή σε υψηλό επίπεδο». Η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι υπουργοί Οικονομικών, με επικεφαλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεναν ότι το ελληνικό θέμα θα έπρεπε να λυθεί σε επίπεδο Eurogroup».

Η εν λόγω πηγή αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν ήδη πάρει εντολές από τους ανώτερούς τους για να κλείσουν τη συμφωνία τις επόμενες ημέρες». Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπουργοί Οικονομικών έχουν πάρει και συγκεκριμένες οδηγίες, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών κυρίως ανάμεσα σε ηγέτες και αξιωματούχους που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Χαρακτηριστικά η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα μήνες διαπραγματεύσεων και αντιλαμβανόμενη ότι η Αθήνα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις είπε «Αρκετά» και ανέλαβε πρωτοβουλία. 

«Θα είναι μια πολιτική συμφωνία, η απόφαση ήδη ληφθεί» αναφέρει η διπλωματική πηγή η οποία προσθέτει ότι οι επιλογές είναι οι ακόλουθες: Θα κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα και στη συνέχεια θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Εκτακτο Eurogroup τις επόμενες εβδομάδες

Οπως επισημαίνει η El Mundo πρόκειται για μια πλήρη αλλαγή προσέγγισης, ωστόσο, η επικείμενη πολιτική συμφωνία που τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι δεν συνεπάγεται και Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αλλωστε ήδη είναι μια προγραμματισμένη στα τέλη του Ιουνίου. Το πιο πιθανό είναι να υπάρξει άμεσα ένα έκτακτο Eurogroup, ίσως στις 18 Ιουνίου, αλλά ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

Χθες, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεδιάσκεψη μίας ώρας με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στην οποία συζήτησαν τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες μιας συμφωνίας πέρα από τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ξαφνική θετική στροφή στο Brussels Group

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι υπάρχει ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία». Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact