ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πολ Μέισον καταγράφει την σύγχρονη ελληνική ιστορία: Από τον εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε πέντε λεπτά [βίντεο]

Μπορεί να χωρέσει η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, αλλά κι εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα βίντεο πέντε λεπτών;

Ο Βρετανός δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον, τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, ενώ συχνά αποκαλύπτει θέματα που έχουν να κάνουν με τις διαπραγματεύσεις.

Το νέου του project είναι ένα εντυπωσιακό βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών (τουλάχιστον αυτό που έχει ανέβει στο youtube), στο οποίο περιγράφει -ακροθιγώς- τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και μέσω αυτής προσπαθεί να διερευνήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα πρώτα βήματά του μέχρι του σημείου που ανέλαβε την κυβέρνηση.

Η διήγηση ξεκινάει από τον εμφύλιο πόλεμο και την ήττα του ΕΛ.ΑΣ, περνάει από τη Χούντα, διατρέχει τη μεταπολίτευση και την κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια δίνει τη σκυτάλη στο σύγχρονο δράμα της Ελλάδα που ξεκίνησε το 2010 μαζί με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Σε αυτή την πορεία καταγράφει εκ παραλλήλου τη σταδιακή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ που από ένα μικρό κόμμα άρχισε να δυναμώνει και να εισέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο Μέισον κάνει ειδική αναφορά στη λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα μέσω των μνημονίων, αναφέρεται στις ταραχές στους δρόμους, στις διαδηλώσεις και την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Αναφέρει πως το 2012 ήταν η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι είναι κάτι παραπάνω από υπολογίσιμος αντίπαλος, καθώς αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση και ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο προς την κατάληψη της εξουσίας. Ο Μέισον χρησιμοποιεί στο βίντεο παλαιότερα θέματα που είχε κάνει στην Αθήνα (ένα εξ αυτών είναι μια συνέντευξη με τον Γιάνη Βαρουφάκη) αναφέρει πως το μεγάλο διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ που στις τάξεις του συνενώθηκαν άνθρωποι από ανόμοια πολιτικά ρεύματα και με διαφορετική ιδεολογία, είναι αν θα μείνει ενωμένος ή θα διασπαστεί υπό το βάρος των συνθηκών.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact