ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται «αγγούρι» τον Ιούλιο για όλους τους Έλληνες

Έρχεται «αγγούρι» τον Ιούλιο για όλους τους Έλληνες

Σχεδόν όλα είναι έτοιμα για την καθιέρωση του περιουσιολογίου στην Ελλάδα, το οποίο θα κληθούν να υποβάλουν μέσα στον Ιούλιο όλοι οι φορολογούμενοι της χώρας.

Σύμφωνα με αυτό όλοι θα κληθούν να δηλώσουν τα πάντα έως και το… τελευταίο τους ευρώ. Ακίνητα, χρήματα σε τράπεζες αλλά και σε θυρίδες ή στο σπίτι, κοσμήματα, πίνακες αξίας, και οτιδήποτε άλλο έχει αξία. Ακόμη και απαιτήσεις από δάνεια προς τρίτους.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του ιστότοπου protothema.gr ότι δεν έχει δηλωθεί θα κατάσχεται υπέρ του δημοσίου με συνοπτικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του μέτρου, μετά τη συμπλήρωση της σχετικής λίστας θα αποκαλυφθούν κρυμμένα αδήλωτα εισοδήματα είτε σε μορφή ρευστού είτε σε μορφή αγορών που έχουν γίνει και έτσι οι κάτοχοί τους θα κληθούν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο.

Θα γλυτώσουν μόνον όσοι αποδείξουν την πηγή της προέλευσης των χρημάτων τους και φυσικά έχουν φορολογηθεί γι αυτά.

Συμπληρώνοντας το νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, οι 6.500.000 φορολογούμενοι θα κληθούν να απαντήσουν ακόμα και σε ερωτήσεις που δεν περιλαμβάνονταν ούτε στο πιο εξαντλητικό ερωτηματολόγιο «πόθεν έσχες».

Η κυβέρνηση, όταν πλέον όλοι οι πολίτες έχουν δηλώσει την περιουσία τους δεν θα χρειάζεται πια να χρησιμοποιεί τα τεκμήρια διαβίωσης για να υπολογίζει το φορολογητέο εισόδημα κάθε πολίτη. Αυτό θα προκύπτει αυτόματα από τη μεταβολή του πλούτου που κατέχει, δηλαδή την απόκτηση ή απώλεια περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα και καταθέσεις.

Στο νέο περιουσιολόγιο θα αποτυπώνονται όλες οι μεταβολές που δηλώνει στην περιουσία του ο φορολογούμενος, αλλά θα διασταυρώνονται online και με στοιχεία που θα διαβιβάζουν και οι ίδιες οι τράπεζες ή το Κτηματολόγιο και άλλοι φορείς στην Εφορία.

Έτσι, κάθε κίνηση των πολιτών θα καταγράφεται και θα ελέγχεται, δημιουργώντας μια τεράστια βάση δεδομένων που θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Μάλιστα, ειδική ομάδα του υπουργείου Οικονομικών έχει ετοιμάσει ήδη τη φόρμα με τις βασικές ερωτήσεις για το νέο περιουσιολόγιο. Με βάση τα πρώτα σχέδια που καταρτίστηκαν, η «ανάκριση» κατά τη συμπλήρωσή του θα είναι πιο σκληρή και από εκείνη του «πόθεν έσχες».

Σε αντίθεση με την κλασική Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης, την οποία συμπληρώνουν κάθε χρόνο σχεδόν 1.000.000 υπόχρεοι, για το νέο περιουσιολόγιο δεν θα απαιτείται η αναγραφή στοιχείων συγγενών (εξ αίματος ή εξ αγχιστείας), αφού κάθε πολίτης θα υποβάλλει υποχρεωτικά τη δική του ατομική δήλωση.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact