ΚΟΣΜΟΣ

Επιστολή Σόιμπλε: Η Ελλάδα να κάνει επίσημο αίτημα για παράταση του προγράμματος

Όπως αποκαλύπτει η Die Welt, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ απέστειλε επιστολή στην Ευρωομάδα και τη γερμανική Βουλή στην οποία διευκρινίζονται οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία με την Ελλάδα και για να επιτραπεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

 

Η εφημερίδα αναφέρει πως η συγκεκριμένη επιστολή ακούγεται ως ένα ακόμη εμπόδιο στο δρόμο της Αθήνας για συμφωνία, μόνο που το συγκεκριμένο δεν είναι καινούργιο, από τη στιγμή που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εδώ και καιρό ξεκαθαρίσει ποιες θα πρέπει να είναι οι απαιτούμενες διαδικασίες, τις οποίες ωστόσο είναι αγνοήσει ο Τσίπρας επειδή ακριβώς αναζητούσε μια πολιτική λύση στο πρόβλημα.

Σε αυτή την επιστολή το ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας ότι για οποιαδήποτε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος ή οικονομική ενίσχυση, χρειάζεται η έγκριση από την Bundestag και όχι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Μόνο που βάσει της συνήθους κοινοβουλευτικής πρακτικής και με δεδομένο ότι ο χρόνος τρέχει, η γερμανική Βουλή θα αποφασίσει για μια έκτακτη συνεδρίαση μόνο αν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι καλό.

«Πιστεύουμε ότι μια τέτοια απόφαση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», αναφέρει η επιστολή. Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί πως αυτό σημαίνει ότι η πειστικότητα και η ποιότητα του περιεχομένου της συμφωνίας θα πρέπει να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό. Αν η Ελλάδα δεν κινηθεί γρήγορα, τότε και η Bundestag δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το θέμα της. Κι αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι μια απειλή.

Το ΥΠΟΙΚ της Γερμανία αναφέρει ευκρινώς στην επιστολή ότι για την παράταση του ελληνικού προγράμματος θα χρειαστεί ρητό αίτημα των ελληνικών αρχών, αφού προηγουμένως έχει υπάρξει συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο πάνω σε μια λίστα συγκεκριμένων ενεργειών που θα έχουν γίνει δεκτές από τους θεσμούς. Αυτές τις ενέργειες (βλ. μεταρρυθμίσεις) θα πρέπει πρώτα να τεθούν σε εφαρμογή και στη συνέχεια να γίνει εκταμίευση χρημάτων. Επίσης, ζητάει να υπάρξει αναγνώριση της βιωσιμότητας και της χρηματοδότησης του χρέους, άρα να πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ.

Η επιστολή αναφέρει:

«Με δεδομένη τη σημαντική αύξηση του πολιτικού κινδύνου για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, κατά τους τελευταίους μήνες, πιστεύουμε ότι η έγκαιρη επιβεβαίωση της συμφωνίας είναι σημαντική και μάλιστα πριν από όλα τα κοινοβούλια, πρέπει να έχει περάσει από από τη Βουλή των Ελλήνων».  

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact