ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά

«Το θέμα είναι να τηρήσει η Αθήνα τις υποσχέσεις της»

Οι άνθρωποι στην Ελλάδα βρίσκονται στην δυσκολότερη θέση, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα από τότε που εξελέγη. «Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το θέμα είναι μόνο να τηρήσει τις υποσχέσεις της η Αθήνα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης για την Ελλάδα στο γερμανικό Κοινοβούλιο και σημείωσε ότι η χώρα ήταν σε καλό δρόμο, χωρίς να έχει ξεπεράσει την κρίση, μέχρι τις εκλογές. Τόνισε δε ότι προκειμένου να λειτουργεί μια νομισματική ένωση απαιτούνται εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.

Αναφερόμενος στην παλαιότερη πρόταση για δημοψήφισμα από τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε την κατηγορία που είχε απευθύνει ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς (Die Linke) ότι οι Ευρωπαίοι εμπόδισαν την διεξαγωγή του και δήλωσε ότι είχε αποφασιστεί η 6.12.2011 ως ημερομηνία και ότι το ερώτημα θα ήταν «Είναι ο ελληνικός λαός διατεθειμένος να υποστεί τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει στο ευρώ ή προτιμά να αποχωρήσει από το ευρώ;». Συνέχισε δε εξιστορώντας ότι έχασε το στοίχημα με την Ισπανίδα ομόλογό του, η οποία, το ίδιο βράδυ, επέμενε ότι το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά. «Κατά τις 22:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση (σσ. στις Κάννες) και ο κ. Παπανδρέου πέταξε πίσω μαζί με τον κ. Βενιζέλο. Και εμείς είχαμε μείνει με την εντύπωση ότι έτσι θα γίνει. Εγώ έχασα ένα στοίχημα. Διότι η τότε Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, η οποία ήταν Σοσιαλίστρια και γνώριζε τους συντρόφους της, μου είπε ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα. Εγώ της απάντησα, “μα ήμουν εκεί και το συμφωνήσαμε”. “Θα δεις”, μου είπε, “δεν θα γίνει”. Στοιχηματίσαμε ένα μπουκάλι κρασί και το πλήρωσα. Διότι την επόμενη μέρα έριξαν τον Παπανδρέου, το ίδιο το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και είπε, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της Αριστεράς: «Μην ξαναπείτε παρακαλώ στο μέλλον χωρίς να γνωρίζετε ότι εμείς εμποδίσαμε να γίνει το δημοψήφισμα τότε στην Ελλάδα. Όχι, το αντίθετο, εμείς συμφωνήσαμε μαζί τους. Αυτή είναι η αλήθεια και όλα τα άλλα είναι δεν είναι αλήθεια».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact