ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Βαρουφάκης ζήτησε παράλληλο νόμισμα και προετοιμαζόταν για Grexit

Όλο το παρασκήνιο το βράδυ του δημοψηφίσματος αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός

Να χρησιμοποιήσει το Grexit σαν διαπραγματευτικό όπλο είχε στο μυαλό του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Newstateman.com.

Περιγράφοντας το πλάνο του, ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι τον τελευταίο μήνα πριν την παραίτησή του είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η ΕΚΤ θα έκλεινε τη στρόφιγγα της ρευστότητας και θα έκλειναν οι τράπεζες για να «αναγκάσει» μια συμφωνία. Όταν θα γινόταν αυτό ήταν έτοιμος να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:

Να εκδώσει η Ελλάδα παράλληλο νόμισμα (IOU), να κουρευτούν τα δάνεια της ΕΚΤ, ή να ανακοινωθεί ότι στη συνέχεια η κυβέρνηση θα έπαιρνε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως υποστήριξε, καμία από τις παραπάνω κινήσεις δεν θα συνιστούσε Grexit παρά μόνο αυτό θα χρησιμοποιούνταν ως «απειλή» για έξοδο από το ευρώ. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποβληθεί από το Eurogroup, ότι δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη για μια τέτοια απόφαση. «Μόνο με την απειλή ενός Grexit θα μπορούσε η Ελλάδα να κερδίσει μια καλύτερη συμφωνία», τόνισε. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι αυτό του το σχέδιο την παραμονή του δημοψηφίσματος του κόστισε τη δουλειά του.

Τη νύχτα του δημοψηφίσματος, καθώς τα πλήθη γιόρταζαν το «Όχι» στην πλατεία Συντάγματος, τέθηκε το σχέδιο του σε έξι ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες (μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας), αλλά η πρότασή του μειοψήφησε. Μόνο δύο τάχθηκαν υπέρ και δεν μπόρεσε να πείσει τον πρωθυπουργό. Η παραίτησή του από το υπουργείο Οικονομικών ήταν μετά από αυτό αναπόφευκτη.

«Δουλεύαμε πάνω στη θεωρία (σ.σ. του Grexit), σε χαρτί, οτιδήποτε έπρεπε να γίνει.  Είναι όμως ένα πράγμα να δουλεύεις σε επίπεδο 4-5 ανθρώπων και είναι εντελώς διαφορετικό να προετοιμάζεις τη χώρα για αυτό. Για να προετοιμαστεί η χώρα θα έπρεπε να ληφθεί μια εκτελεστική απόφαση, η οποία και δεν λήφθηκε ποτέ), σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact