ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Κινήσεις του Τσίπρα για ανασχηματισμό

Τι κινήσεις που θα του επιτρέψουν να διατηρήσει το πλεονέκτημα των κινήσεων σχεδιάζει εδώ και ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που έως την τελευταία στιγμή επιχείρησε ανεπιτυχώς να περιορίσει τις απώλειες στην κυβερνητική πλειοψηφία και το κόμμα του, λόγω της συμφωνία για το 3ο Μνημόνιο.

Ήδη, ο κ. Τσίπρας μετρά:

  • Δύο παραιτήσεις υπουργών (Νίκος Χουντής και Νάντια Βαλαβάνη)
  • Τρεις υπουργούς που τον καταψήφισαν (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος)
  • Ακόμη 36 βουλευτές που είτε καταψήφισαν είτε δεν υπερψήφισαν τη συμφωνία με τους δανειστές
  • Την απώλεια της πλειοψηφίας στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα 109 από τα 201 μέλη της τον καταγγέλλουν
  • Την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να τον καταψηφίζει.

Ο κ. Τσίπρας, μετά το τραυματικό για τον ίδιο, την κυβέρνηση και το κόμμα του, αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τα ξημερώματα της Πέμπτης συγκάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή πολύωρη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι: Νίκος Παππάς, Χρήστος Μαντάς, Τάσος Κορωνάκης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νίκος Ξυδάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας και Νίκος Βούτσης.

Η ώρα του ανασχηματισμού

Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει εντός της Πέμπτης σε ανασχηματισμό που πολλοί εκτιμούν ότι δεν θα έχει μόνον αντικαταστάσεις όσων υπουργών δεν στήριξαν με την ψήφο τους τη συμφωνία, αλλά ευρύτερες αλλαγές και αντικαταστάσεις.

Βασικός στόχος του πρωθυπουργού θα είναι να τοποθετηθούν σε θέσεις κλειδιά πρόσωπα που όχι μόνον θα προετοιμάσουν και θα εφαρμόσουν το Μνημόνιο αλλά και θα μπορούν να συνεργαστούν χωρίς εντάσεις με την Τρόικα σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έως ότου φτάσουμε στην τελική συμφωνία.

Η επόμενη ψηφοφορία

Από εκεί και πέρα το βάρος της κυβέρνησης πέφτει στην ψήφιση την επόμενη Τετάρτη του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές συζητήσεις προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για το νέο δάνειο.

Το νομοσχέδιο αυτό θα είναι ακόμη δυσκολότερο να περάσει καθώς συγκρούεται ευθέως με κατεστημένα συμφέροντα όπως για παράδειγμα των δικηγόρων που επί μια πενταετία αντιδρούν στις αλλαγές αυτές τις οποίες ζητούσε από την πρώτη στιγμή η Τρόικα.

Κλείνει η Βουλή;

Ένα μεγάλο ζήτημα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει η Βουλή έως τις αρχές Σεπτεμβρίου που θα κληθεί να ψηφίσει το νέο μνημόνιο με βάση το οποίο η χώρα θα βρίσκεται εκ νέου σε πρόγραμμα προστατευμένη από το ενδεχόμενο grexit.

Ήδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του koolnews.gr, ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να κλείσει τη Βουλή για μεγάλο χρονικό διάστημα με το πρόσχημα των καλοκαιρινών διακοπών του Αυγούστου. Εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι τριβές και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ήδη έχουν προειδοποιήσει ότι δεν προτίθενται να στηρίζουν τα μέτρα την ώρα που οι βουλευτές της συμπολίτευσης κάνουν αντίσταση.

Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη που το βράδυ της Τετάρτης προειδοποίησε τον πρωθυπουργό να επιδιώξει συνεννόηση και σε άλλα μείζονα νομοσχέδια εκτός των οικονομικών.

Επιχείρηση Ζωή Κωνταντοπούλου

Απαραίτητη προϋπόθεση για την τελευταία αυτή εκδοχή θα είναι η συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη.

Ανεξαρτήτως αυτού πάντως, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου στη θέση αυτή και ότι το κόστος της αντικατάστασής της είναι πλέον απείρως μικρότερο από αυτό της παραμονής της.

Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αντικαταστάτης της έχει επιλεγεί και θα είναι -κατά πάσα πιθανότητα- ο νυν υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. Απλώς μένει να επιλεγεί ο χρόνος της αντικατάστασης. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα γίνει τώρα, μετά τις 22 Ιουλίου ή θα περιμένει την τελική ολοκληρωμένη λύση.

Το κόμμα και οι εκλογές

Τέλος, παρότι δεν είναι το μικρότερο του πρόβλημα ο πρωθυπουργός μελετά προσεκτικά την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο κόμμα του. Το ξεκαθάρισμα και η επικράτησή του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, εκτός των άλλων, και για τη διενέργεια των εκλογών που όπως όλα δείχνουν πρέπει να αναμένονται μέσα στο 2015, και πάντως ανά πάσα στιγμή μετά την ολοκλήρωση και ψήφιση της συμφωνία για το νέο δάνειο και το 3ο Μνημόνιο.

Στον ίδιο σχεδιασμό-πακέτο εντάσσεται και η τελική λύση που θα δώσει ο πρωθυπουργός και στο μείζον θέμα με την κοινοβουλευτική του ομάδα και τους βουλευτές που ναι μεν καταψηφίζουν το Μνημόνιο και τα μέτρα, αλλά ταυτοχρόνως δηλώνουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact