ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σόιμπλε σε Μέρκελ: Εγώ μπορώ χωρίς εσένα, εσύ δεν μπορείς χωρίς εμένα

Ο γερμανικός Τύπος για τις σχέσεις της καγκελαρίου με τον υπουργό Οικονομικών

Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις μεταξύ της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και το τρίτο χρηματοδοτικό πακέτο.

Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί για τις σχέσεις μεταξύ της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Η παραίτηση του Σόιμπλε θα τάραζε εκ θεμελίων την καγκελαρία της Μέρκελ. Η Μέρκελ μπορεί να θέτει τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά δεν είναι σε θέση να εξαναγκάσει σε τίποτε πλέον τον Σόιμπλε. Θα πρέπει να βρει -για να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα του 1999- έναν κοινό δρόμο μαζί του».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, στο ίδιο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα Tagespiegel του Βερολίνου, η οποία επισημαίνει πως η απειλή του Σόιμπλε για παραίτηση δεν γίνεται για λόγους φιλαρέσκειας, αλλά θέλει να αποκλείσει την πιθανότητα ενός τέταρτου πακέτου, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα. «Παράλληλα με την προειδοποίηση υπάρχει και ένα άλλο μήνυμα για την Μέρκελ, το οποίο με απλά λόγια σημαίνει: Εγώ μπορώ χωρίς εσένα, εσύ δεν μπορείς χωρίς εμένα. Εάν ο Σόιμπλε καταφερόταν εναντίον της Μέρκελ, τότε αυτή θα έχανε. Καταρχάς θα έχανε ψήφους μέσα στη Χριστιανική Ένωση και οι συνέπειες θα ήταν πολύ επικίνδυνες. Η Μέρκελ, όμως, δεν θα διακινδυνεύσει να τις χάσει. Θα συνεχίσει λοιπόν να ακούει τον Σόιμπλε, να τον εκτιμά, να εκτιμά τη γνώμη του».

Τη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο τρίτο πακέτο σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Όταν ο Τσίπρας λέει ότι δεν πιστεύει στο δημοσιονομικό κομμάτι του προγράμματος ως ένα σημείο δεν έχει άδικο: Γιατί θα πρέπει να πετύχει ένα τρίτο πρόγραμμα που είναι συνέχεια των δύο προηγούμενων, τα οποία όμως δεν οδήγησαν σε επιτυχία. Γιατί να λειτουργήσει ένα τρίτο πρόγραμμα; Μόνο το να αυξήσεις τους φόρους, οι οποίοι δεν θα καταβληθούν, και να μειώσεις τις δαπάνες, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση, δεν μπορεί να είναι η συνταγή σε μια εξασθενημένη οικονομία όπως η ελληνική. Όπως το ελληνικό κράτος χρειάζεται μια αναδιοργάνωση, έτσι και η ελληνική οικονομία χρειάζεται μια νέα αρχή».

«Σε κόντρα οι δύο πιο ισχυροί άνδρες πίσω από τη Μέρκελ»

Την ίδια ώρα, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει τη διάσταση απόψεων μεταξύ του αντικαγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών: «Οι δύο πιο ισχυροί άνδρες πίσω από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ βρίσκονται σε κόντρα. Είναι γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπέρ μιας μεταβίβασης των εξουσιών και μιας αλλαγής των συνθηκών. Μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί το ευρώ. Με τα παιχνίδια του περί Grexit αναγκάζει τους άλλους να δουν την πραγματικότητα -τον αντίπαλό του, τον Γκάμπριελ, αλλά και την προϊσταμένη του. Και η πραγματική ερώτηση είναι: Ποια είναι πραγματικά η θέση της Μέρκελ;»

Τέλος, η ολλανδική εφημερίδα «de Volkskrant» κάνει λόγο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης: «Η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει έργα πριν γίνει συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης δεν είναι, όμως, μόνο θέμα της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στο κοινοβούλιο. Η Ευρώπη θα έπρεπε να εξηγήσει στους ψηφοφόρους ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι προς όφελός της ίδιας της Ευρώπης».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact