Πώς έχουν διαμορφωθεί οι ισορροπίες στο κόμμα – Το διακύβευμα της Κεντρικής Επιτροπής
Στη διελκυστίνδα της Κεντρικής Επιτροπής μεταφέρεται η μετωπική σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ, στη σκιά της διαφαινόμενης ρήξης.
Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως στον απόηχο των σκληρών δηλώσεων του κ. Τσίπρα προς τους διαφωνούντες στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο Κόκκινο, στην οποία υπογράμμισε ότι «εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει», ενώ κατηγόρησε την Αριστερή Πλατφόρμα και για λαθροχειρία αναφορικά με το δημοψήφισμα, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «το 63% του Όχι δεν ήταν ένα μεγάλο ΝΑΙ στη δραχμή».
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας όσους διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική να παραδώσουν την έδρα τους, όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος. «Είναι θέμα αποτελεσματικότητας, είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, αλλιώς οι βουλευτές που διαφωνούν θα πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους, όπως ορίζει το καταστατικό», τόνισε για τους αντάρτες.
Συμπλήρωσε πως «παραείναι σουρεαλιστικό να λες ότι συμφωνείς με την κυβέρνηση και να μην στηρίζεις τις αποφάσεις της», ενώ έριξε και το καρφί για την Αριστερή Πλατφόρμα: «Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων. Είπαν μετά τη συμφωνία: ‘Εσύ ψηφίζεις και εμείς δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας’».
Ο κ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλοντας πρόωρες εκλογές «εάν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ενώ αναφορικά με τα διαδικαστικά επανέλαβε την πρόθεσή του για συντεταγμένη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποδείξει πως ελέγχει το κόμμα του με τους νυν συσχετισμούς στο ανώτατο κομματικό όργανο, καθώς έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία του οργάνου, όταν τάχθηκαν εναντίον της συμφωνίας και της κυβερνητικής πολιτικής τα 109 από τα 201 μέλη της ΚΕ. Την ίδια ώρα θα επιχειρήσει να ανοίξει τον «κομματικό» ΣΥΡΙΖΑ στον «κοινωνικό» όπως έχει προαναγγείλει, επιδιώκοντας την εναρμόνιση της ευρείας κοινωνικής βάσης, όπως έχει διαμορφωθεί, με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το που θα γείρει τελικά η πλάστιγγα στο ΣΥΡΙΖΑ κρέμεται από μία κλωστή, ενώ βαρύνουσας σημασίας για τις ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι «53», οι οποίοι μέχρι στιγμής βρίσκονταν αιωρούμενοι ανάμεσα σε στήριξη και «άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι τα «παρών» στις δύο ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα προέρχονταν από βουλευτές της κίνησης των 53. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο κατόπιν συνεδρίασης την Τρίτη, οι 53 αποφάσισαν να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα.
Το διακύβευμα της συνεδρίασης της ΚΕ, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, με κατηγορίες ένθεν κακείθεν για την ιδεολογική καθαρότητα της κάθε πλευράς, θα είναι… επί της διαδικασίας. Το κρίσιμο επίδικο για το Συνέδριο είναι κατά πόσο τελικά θα αποφασιστεί η διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου, στο οποίο οι σύνεδροι εκλέγονται από τις οργανώσεις του κόμματος ή Διαρκούς Συνεδρίου, που είναι ουσιαστικά σύγκληση του τελευταίου Συνεδρίου με δεδομένη τη σύνθεση του Σώματος. Οι «προεδρικοί» επιδιώκουν ένα έκτακτο Συνέδριο, στο οποίο θα μπορέσουν να έχουν εξασφαλιστεί οι συσχετισμοί και η αριθμιτική υπεροχή έναντι των διαφωνούντων, καθώς τυχόν σύνθεση του Συνεδρίου με τα δεδομένα του 2013 εκτιμάται ότι μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Επί τάπητος αναμένεται να ρίξει ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα ανοίξει τη συνεδρίαση της ΚΕ με την ομιλία του στις 10:00 και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που χρειαστεί να τοποθετηθεί το κόμμα για τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση μέσα στον Αύγουστο. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ της Τρίτης και ουσιαστικά θα «πετάξει» το μπαλάκι των τελικών αποφάσεων στα 30.000 μέλη του κόμματος. Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο συναντά ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, που τονίζει ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται και πολλά μέλη που εγγράφηκαν στο κόμμα με τη δυναμική των τελευταίων δύο ετών και παραμένουν έκτοτε ανενεργά.