ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς σεπρος Ερντογάν για Κυπριακό: «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματ


Τι απάντησε ο πρωθυπουργός όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας πεί δύο κρατών στην Κύπρο – Ο Ερντογάν ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το αντιρατσιστικό

«Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς», απάντησε κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν όταν η συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ έφτασε στο θέμα της Κύπρου.

Για την Κύπρο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη και ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι συνομιλίες Αναστασιάδη – Έρογλου. Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η λύση να είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδική αναφορά έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, επισημαίνοντας ότι τέτοιες δηλώσεις δυναμιτίζουν τις συνομιλίες και υποσκάπτουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγοντας χαρακτηριστικά: «Λοιπόν κ. Πρόεδρε, βρισκόμαστε ενώπιον ενός πραγματικού προβλήματος, μιας πραγματικής διαφοράς».

Στην συνάντηση που διήρκεσε 50 λέπτά και έγινε σε καλό κλίμα μετείχε από ελληνικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Βαγγέλης Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσπωος κυρία Σοφία Βούλτεψη ενώ ο κ. Ερντογάν συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου και τον μόνιμο Υφυπουργό Εξωτερικών Σινιρλίογλου.
 
Οπως πληροφορείται το protothema.gr ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένος για τη συνάντηση και ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι το τηλεφώνημα με το οποίο τον συνεχάρη για την εκλογή του, ήταν από τα πρώτα που δέχθηκε.
 
Ξεκινώντας ο  κ. Ερντογάν είπε ότι είμαστε φίλοι και γείτονες και πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρέπει με τις πράξεις και τις δηλώσεις μας να δημιουργούμε περιβάλλον που δηλητηριάζει τις σχέσεις μας. Έκανε ειδική αναφορά στις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και κάλεσε τον κ. Ερντογάν να ασκήσει πλήρως την επιρροή του για την αποφυγή εξάρσεων στην περιοχή.
  

Ο Ερντογάν ζήτησε ενημέρωση σχετικά με την ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου εκφράζοντας την ανησυχία του για προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργήσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά απάντησε ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και αποτελεί ιστορικού χαρακτήρα παρέμβαση που αφορά το σεβασμό της μνήμης των θυμάτων και όχι τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.
  
Παρέμβαση Αλβανού Πρωθυπουργού

Ενδιαφέρον όμως έχει και η τοποθέτηση του Αλβανού πρωθυπουργού κ. Edi Rama, ενώπιον της ολομέλειας των Αρχηγών – Κρατών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην οποία μεταξύ άλλων, ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις προς την ηγεσία των Σκοπίων προκειμένου να επιδείξουν εποικοδομητική στάση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

 Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των επαφών του, είχε σύντομη συνομιλία με τον Καναδό Πρωθυπουργό, καθώς και με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact