Οι απαντήσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Οι συνεργάτες του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου μιλούν για «”επίτευγμα” του τρίτου μνημονίου που έφερε ο κ. Τσίπρας» και σχολιάζουν τα 11 σημεία της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους, που παρουσιάστηκαν από πηγές του Μαξίμου.
Αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας πως δεν πρόκειται για επιτυχία της κυβέρνησης, αλλά για αριθμητική αποτύπωση της ζημιάς που προκάλεσε η κυβέρνηση Τσίπρα/Καμμένου, και πως «είναι μικρότεροι γιατί παρατείνεται επί τρία τουλάχιστον χρόνια η παραμονή σε μνημόνιο».
Σημειώνουν δε πως οι στόχοι που είχε θέση η προηγούμενη κυβέρνηση, πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, για πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια «συναρτιόντουσαν με τις προβλέψεις για θετικό ρυθμό ανάπτυξης και όχι με νέα δημοσιονομικά μέτρα», αλλά «εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η χώρα υποχώρησε ξανά σε συνθήκες ύφεσης που καθιστούν αναγκαίο νέο μνημόνιο, νέο δάνειο, νέα δημοσιονομικά μέτρα».
Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι τους προηγούμενους μήνες έκανε στάση εσωτερικών πληρωμών, στέγνωσε την αγορά, ανέβασε κατακόρυφα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου «και τώρα χαίρεται γιατί παίρνουμε νέο δάνειο για να καλύψουμε εσωτερικές υποχρεώσεις». Ακόμη, για επιβάρυνση του δημοσίου χρέους με άλλα 25 δισ. για τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς «με τους χειρισμούς της προκάλεσε τεράστια διαρροή καταθέσεων, με το δημοψήφισμα προκάλεσε την τραπεζική αργία και τα capital controls, την καταστροφή στο χρηματιστήριο», ενώ «εξανέμισε την αξία του τραπεζικού χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ που τον Μάιο 2014 ήταν 25 δισ.».
Αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αποδέχονται το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, που θα συγκεντρώσει, με βασικό σκοπό την αποπληρωμή των δανείων, 50 δισ. υπό τον έλεγχο της ΕΕ, σημειώνοντας πως «πρόκειται ουσιαστικά για συντηρητική κατάσχεση (με τη μορφή collateral) όλης της δημόσιας περιουσίας».
«Όλη η δημόσια περιουσία τίθεται εν δυνάμει υπό τον έλεγχο της ΕΕ μέσω του νέου ταμείου που ποτέ δεν είχε γίνει δεκτό, παρά τις έντονες πιέσεις που είχαν ασκηθεί προς το σκοπό αυτό το 2011-12. Θυμίζουμε ότι η συζήτηση για τα περιβόητη 50 δισ. άνοιξε, με συνέντευξη του κ. Τόμσεν, το Φεβρουάριο του 2011 και προκάλεσε λυσσώδη αντίδραση της τότε αντιπολίτευσης», τονίζουν
Τέλος, χαρακτηρίζουν το mail Χαρδούβελη «παιδική χαρά μπροστά στο τρίτο μνημόνιο του κ. Τσίπρα», προσθέτωντας ότι «η διαπραγμάτευση με κορμό το mail Χαρδούβελη ήταν κοινή: για το κλείσιμο του δεύτερου προγράμματος και τη μετάβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή που είχε αποφασισθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου 2014».