ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Σουηδία: Ανεβαίνει η ακροδεξιά παρά τα σκάνδαλα


Η ακροδεξιά μπορεί να γίνει την Κυριακή τρίτη πολιτική δύναμη στη Σουηδία και να στερήσει από τους δύο παραδοσιακούς σχηματισμούς την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Παρά το σκάνδαλο που προκάλεσαν οι ρατσιστικές δηλώσεις ορισμένων υποψηφίων στο Ιντερνετ, η ακροδεξιά μπορεί να γίνει την Κυριακή τρίτη πολιτική δύναμη στη Σουηδία και να στερήσει από τους δύο παραδοσιακούς σχηματισμούς την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Το κράτος πρόνοιας καταρρέει εξαιτίας της συρροής προσφύγων (…) Αυτό μας κοστίζει ένα σωρό χρήματα». Αψογος στο σκούρο κοστούμι του, ο αρχηγός του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD) Τζίμι Οκεσον προσπαθεί να κάνει τη φωνή του να ακουστεί σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο Φρούονγκεν, μια λαϊκή συνοικία της Στοκχόλμης.

«Η κύρια προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Φρέντρικ Ράινφελτ είναι μια συνέχιση της μετανάστευσης. Πιστεύω πως δεν είναι η σωστή προτεραιότητα», προσθέτει απευθυνόμενος σε μερικές δεκάδες ακροατές, μόλις λίγο περισσότερους από τους αστυνομικούς και τους σωματοφύλακες που τον προστατεύουν. Σε κοντινή απόσταση, διαδηλωτές φωνάζουν «Εξω οι ρατσιστές!».

Το SD ζητάει το δραστικό περιορισμό του πολιτικού ασύλου στη Σουηδία, μία από τις πιο γενναιόδωρες χώρες όσον αφορά το άσυλο, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα αυτά πρέπει να αφιερωθούν σε κοινωνικές παροχές και για να βοηθούνται οι ξένοι, αλλά στην πατρίδα τους.

Αναμένεται ότι περίπου 80.000 πρόσφυγες θα ζητήσουν φέτος άσυλο στη Σουηδία, η οποία χορηγεί αυτομάτως άδειες διαμονής στα πρόσωπα που διαφεύγουν από τη σύγκρουση στη Συρία.

«Η πολιτική τους είναι ρατσιστική και ξενοφοβική, τα ρίχνουν όλα στην πλάτη των μεταναστών», εξηγεί η Σοφία Λίντεν, μια 31χρονη υπάλληλος εμπορικού καταστήματος η οποία αντιτίθεται στο SD.

Το κόμμα πιστώνεται με περίπου 10% της πρόθεσης ψήφου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο απ’ αυτό που είχε πάρει στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2010, όταν είχε κάνει για πρώτη φορά την είσοδό του στο κοινοβούλιο συγκεντρώνοντας το 5,7% των ψήφων και 20 έδρες.

Ο σχηματισμός αυτός κατά των μεταναστών μοιάζει να έχει ούριο άνεμο παρά ένα σκάνδαλο που υποχρέωσε τουλάχιστον έξι υποψηφίους του να αποσυρθούν.

Λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, η «Εξπρέσεν» αναπαρήγαγε ρατσιστικά σχόλια που είχαν δημοσιευθεί ανωνύμως στο Ίντερνετ, αλλά τα οποία η ταμπλόιντ εφημερίδα μπόρεσε να αποδώσει σε υποψηφίους του SD.

Ο υποψήφιος του κόμματος για τη Στοκχόλμη είχε γράψει πως οι Άραβες έχουν «βίαια γονίδια» και πως οι μετανάστες είναι οι «χειρότεροι ψεύτες και εκμεταλλευτές».

Πριν από τις αποκαλύψεις αυτές, μία άλλη υποψήφια είχε παραιτηθεί μετά τη δημοσιοποίηση μιας φωτογραφίας που την εικόνιζε να φοράει ένα ναζιστικό περιβραχιόνιο.

Ολα αυτά αφήνουν πάντως απαθείς τους οπαδούς του κόμματος, οι οποίοι θεωρούν πως είναι αντιμέτωποι μ’ έναν «εχθρικό» Τύπο.

Ο Οκεσον, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία του σχηματισμού αυτού το 2005, θέλει να καθαρίσει την εικόνα του και το 2012 κήρυξε «μηδενική ανοχή» στο ρατσισμό, ώστε να απομακρύνει το κόμμα από τις ρίζες του στους κύκλους των νεοναζί.

Παρά μια πολύ ελαφρά κόπωση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το SD ενδέχεται να βγει ενισχυμένο από τις εκλογές της Κυριακής, που αναμένεται ότι θα φέρουν στην εξουσία έναν συνασπισμό της αριστεράς και της οικολογίας ο οποίος θα είναι μειοψηφικός στο κοινοβούλιο.

Για τον Σβεν Ολαφ Λούντμπεργκ, έναν 75χρονο συνταξιούχο, η προαναγγελθείσα επιτυχία των Δημοκρατών της Σουηδίας είναι η χαριστική βολή για το κατεστημένο.

«Τα άλλα κόμματα αρχίζουν να μιλάνε τώρα για τη μετανάστευση. Γιατί δεν το έκαναν νωρίτερα;», ρωτάει. «Δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές και σπίτια για όλους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες». 
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact