ΕΛΛΑΔΑ

Οι αγρότες «αγχώνουν» την κυβέρνηση -Η πρόταση που θα τους παρουσιάσει

Ένα εκρηκτικό μείγμα προκλήσεων καλείται να διαχειριστεί και αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση, με τους αγρότες να μη δείχνουν μεγάλη διάθεση για εκτόνωση των κινητοποιήσεων και τους δανειστές να κρατούν στα… χέρια τους την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπους των αγροτών που, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, αναμένεται να είναι 20 και θα εκπροσωπούν συνολικά 39 μπλόκα. Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να κλείσει ο ίδιος το μέτωπο με τους αγρότες παρουσιάζοντας βελτιωμένη πρόταση.

Το χθεσινοβραδινό μίνι κυβερνητικό συμβούλιο, διήρκησε μέχρι αργά το βράδυ, παρουσία και των υπουργών Γ. Κατρούγκαλου, Β. Αποστόλου, Μ. Μπόλαρη, Γ. Χουλιαράκη αλλά και συμβούλων με στόχο να μπουν οι τελευταίες “πινελιές” στην κυβερνητική πρόταση. Στόχος της κυβέρνησης, όπως παραδέχονται στελέχη με γνώση της κατάστασης, είναι “σε καμία περίπτωση να μην πάμε σε περαιτέρω κλιμάκωση και να τελειώνουν άμεσα οι αποκλεισμοί των οδικών αρτηριών”.

Το… προσκλητήριο σε όσους αρνούνται

Με δεδομένη, πάντως, την απροθυμία μίας μερίδας αγροτών να συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό, αν δε γίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις ο διάλογος, η κυβέρνηση έσπευσε να πετάξει το… μπαλάκι.

Όπως εξηγούσε στο iefimerida.gr κυβερνητικός αξιωματούχος, “η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου ήταν ένα ξεκάθαρο προσκλητήριο για διάλογο σε όσους δεν έρχονται”. Όπως ανέφερε, άλλωστε, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος “ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους”.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση

Έγκυρες πληροφορίες, αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει στους αγρότες τα τρία κλιμακωτά ποσοστά εισφορών. Κίνηση, που σημαίνει ότι θα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι το ύψος των εισφορών τους, μειώνοντας αντίστοιχα τη μελλοντική σύνταξη που θα να πάρουν.

Τα τρία επίπεδα εισφορών αφορούν στο 14%, 17% και 20% με κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν ότι “εμείς παλεύουμε για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος”. Επιπλέον, αναμένεται να προταθεί η αυτονόμηση του ΟΓΑ, μάλλον για μια μεταβατική περίοδο. 

Ακόμα αναμένεται να συζητηθούν και αλλαγές που έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη δημιουργία κάρτας αγρότη κ.ά.

Στο… περίμενε για την αξιολόγηση

Λύση, τέλος, αναζητείται και για τη διαπραγμάτευση, που έχει καθυστερήσει υπερβολικά. Η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα τις επόμενες ώρες, κατά πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες αποτελεί προπομπό άφιξης του κουαρτέτου, δίχως ωστόσο να μπορεί κανείς να προβλέψει ποια θα είναι και η τελική κατάληξη των συζητήσεων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact