ΚΟΣΜΟΣ

Η «Αστυνομία της Ηθικής» κόβει κλήσεις στο Ιράν: 7.000 αστυνομικοί τσεκάρουν το ντύσιμο

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επέκρινε τη χρησιμοποίηση χιλιάδων μυστικών πρακτόρων της αστυνομίας ηθικής στην Τεχεράνη που ελέγχουν τις νεαρές γυναίκες που δεν φορούν σωστά το ισλαμικό χιτζάμπ ή όσες παίζουν δυνατά μουσική στα αυτοκίνητά τους.

Περί τους 7.000 άνδρες και γυναίκες του αστυνομικού αυτού σώματος άρχισαν από τη Δευτέρα να βεβαιώνουν τέτοιου είδους «παραβάσεις» στην ιρανική πρωτεύουσα. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι η αναφορά των παραβάσεων μέσω sms στην έδρα της αστυνομίας.

Ο πρόεδρος Ροχανί ερωτήθηκε για το θέμα και απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις και ότι ο ίδιος θα τηρήσει την υπόσχεσή του να διαφυλάξει τις ελευθερίες των πολιτών.

«Η πρώτη μας υποχρέωση είναι ο σεβασμός της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας. Ο Θεός χάρισε αξιοπρέπεια σε όλα τα ανθρώπινα όντα και αυτή η αξιοπρέπεια προηγείται της θρησκείας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν, σύμφωνα με τον πρακτορείο ISNA.

Η ιρανική αστυνομία ανήκει στις ένοπλες δυνάμεις και τελεί υπό την εποπτεία του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ωστόσο η ιρανική κυβέρνηση έχει κάποια αρμοδιότητα επί της πολιτικής που ακολουθείται μέσω του υπουργείου Εσωτερικών.

Η αστυνομία της ηθικής στο Ιράν σταματά και ελέγχει γυναίκες στον δρόμο διότι φορούν ρούχα σε ζωηρά χρώματα, διότι το χιτζάμπ τους είναι χαλαρό ή διότι φορούν μέικ απ, ενώ οι άνδρες ελέγχονται για «απαράδεκτα» στυλ μαλλιών ή ενδυμασίας. Η ειδική αυτή αστυνομία έχει κλείσει κουρεία διότι έκαναν «δυτικά» κουρέματα και καφέ στα οποία τα αγόρια και τα κορίτσια δεν τηρούσαν τον ισλαμικό νόμο.

Ο Ροχανί αναδείχθηκε στην εξουσία κυρίως χάρις στην ψήφο των νέων και έχει εκφράσει τη διαφωνία του με τους αυστηρούς κανόνες του ισλάμ. Πολλοί νέοι Ιρανοί ήλπιζαν ότι η προεδρία του θα συνοδευτεί από τη χαλάρωση των κοινωνικών και πολιτισμικών περιορισμών.

Οι σκληροπυρηνικοί ωστόσο κινητοποιήθηκαν για να μπλοκάρουν κάθε χαλάρωση των κοινωνικών κανόνων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προειδοποιώντας κατά της «διείσδυσης» της δυτικής κουλτούρας και επέκριναν τον Ροχανί για την περυσινή του δήλωση σύμφωνα με την οποία η αστυνομία πρέπει να εποπτεύει την τήρηση των νόμων και όχι του ισλάμ.

Το 2014 ο ιρανός πρόεδρος είχε πει «δεν μπορείς να στέλνεις τους ανθρώπους στον παράδεισο με το μαστίγιο» προκαλώντας την αντίδραση του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact