ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Είμαστε κοντά σε μία αρκετά καλή λύση για το χρέος μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

«Όλοι πια κατανοούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο των υφεσιακών μέτρων»

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα «μία αρκετά καλή λύση» για το χρέος εμφανίστηκε, μιλώντας στη Βουλή, στη συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Είμαστε κοντά σε μία αρκετά καλή λύση. Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι πια κατανοούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο των υφεσιακών μέτρων, τα οποία οδηγούσαν σε νέα ύφεση και νέα μέτρα προσαρμογής» ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο οδικός χάρτης που είχε σχεδιαστεί το καλοκαίρι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, προέβλεπε ότι θα προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα ακολουθήσει η πρώτη αξιολόγηση, για την οποία αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, και στη συνέχεια θα έρθει η συμφωνία για το χρέος. «Τώρα βλέπουμε μία παράλληλη συζήτηση της αξιολόγησης και του χρέους», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η συζήτηση θα περιλάβει το βραχυπρόθεσμο χρέος με βελτιώσεις στη διαχείρησή του, το μεσοπρόθεσμο, όπου μπορεί να ληφθούν πιο ριζικά μέτρα το 2019, εάν παραμένουμε εντός προγράμματος, και το μακροπρόθεσμο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, η σκέψη ότι θα ληφθούν μέτρα για το χρέος «εάν χρειαστεί», υπάρχει από το 2012, αλλά τώρα παίρνει σάρκα και οστά και για πρώτη φορά θα ορίζεται τι σημαίνει «εάν χρειαστεί».

Επίσης, χαρακτήρισε «σημαντικό» ότι για πρώτη φορά το ΔΝΤ βλέπει μία «συμμετρία» μεταξύ του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης και ενός αυτόματου μηχανισμού για το χρέος. «Αυτό αλλάζει πολύ το τοπίο και μας δίνει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχει σημασία η τεχνική λύση, αλλά το αποτέλεσμα. Να γίνει αποδεκτό ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και πρέπει να υπάρχει ένας καθαρός, πολιτικός, οικονομικός και επενδυτικός διάδρομος και οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν χωρίς το επιπλέον ρίσκο της χρεοκοπίας» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι εάν «κλείσει η αξιολόγηση θα μπούμε στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, το οποίο είναι μία μορφή μείωσης του χρέους και σοβαρό αντιστάθμισμα στα υφεσιακά μέτρα».

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact