ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμευση των G7 να κρατήσουν ανέπαφες τις ισοτιμίες

Η Σύνοδος των G7 πραγματοποείται στο Σεντάι της Ιαπωνίας

Τη δέσμευση ότι δεν προτίθενται να αλλάξουν τις νομισματικές ισοτιμίες παρείχαν οι χώρες μέλη της Ομάδας G7, καθώς το φάσμα ενός «συναλλαγματικού πολέμου» άρχισε να πλανάται στον κόσμο μετά τις πρωτοβουλίες της Ιαπωνίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών κι οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά πλουσιότερων κρατών του πλανήτη «υπογράμμισαν την σημασία που έχει για όλες τις χώρες να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις», τονίζεται στο κείμενο που δημοσιεύθηκε μετά το πέρας των διήμερων συνομιλιών στη νησιωτική χώρα της Άπω Ανατολής.

Το Τόκιο είχε αφήσει να πλανάται η πιθανότητα μίας παρέμβασης στις χρηματαγορές απέναντι στο ενδεχόμενο μίας ανόδου του γιέν, που θα καθιστούσε λιγότερο ανταγωνιστική την οικονομία της χώρας.

Επίσης οι οικονομικοί ταγοί των επτά κρατών προειδοποίησαν για τους κινδύνους που εγκυμονεί μία ενδεχόμενη εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ για την ήδη εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία.

«Οι αβεβαιότητες έχουν επαυξηθεί με τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, την τρομοκρατία, τις προσφυγικές ροές, ενώ επιπλέον το σοκ από μία πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ περιπλέκει το περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομίας», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Ταυτόχρονα, οι υπουργοί της G7 εκφράζουν την δέσμευση «να ενισχυθεί η παγκόσμια πάλη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», μέσα από τις προβλέψεις ενός σχεδίου που αποτυπώνεται στα συμπεράσματα των συνομιλιών.

«Μία καλή διεθνής συνεργασία κι η ανταλλαγή πληροφοριών είναι θεμελιώδη για την αποτελεσματική καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Σε δηλώσεις του για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Σεντάι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως δεν διαπίστωσε μεγάλες διαφορές στο θέμα των συναλλαγματικών αγορών και πως δεν βλέπει λόγω παρέμβασης στα νομίσματα.

Η νομισματική πολιτική είναι καλά προσαρμοσμένη στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, όμως οι χώρες που έχουν την πρωτοκαθεδρία οφείλουν να ασκήσουν δημοσιονομικές πολιτικές που θα προωθούν την ανάπτυξη, δήλωσε ο Σαπέν στο πρακτορείο Ρόιτερ στα περιθώρια της συνόδου.

Ο Σαπέν πρόσθεσε πως η G7 δεν συζήτησε το πώς θα απαντήσουν στις ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές εάν οι Βρετανοί ψηφίσουν να φύγουν από την ΕΕ τον ερχόμενο μήνα, αλλά απεναντίας συζητήθηκε το πώς θα διατηρηθεί η Βρετανία εντός της Ένωσης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact