ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: 200 άνθρωποι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη Μπόκο Χαράμ και πέθαναν από την πείνα και τις ασθένειες

Περίπου 200 άνθρωποι πέθαναν σε διάστημα ενός μόνο μήνα σε έναν καταυλισμό προσφύγων στον οποίο κατέφυγαν για να γλιτώσουν από τις ωμότητες των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) οι ανάγκες που υπάρχουν εκεί για ανθρωπιστική βοήθεια “ξεπερνούν κάθε φαντασία”.

Μια ομάδα των MSF κατάφερε να φτάσει την περασμένη Τρίτη για πρώτη φορά στον καταυλισμό της Μπάμα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της πολιτείας του Μπόρνο, το Μαϊντουγκούρι, και όπου περίπου 24.000 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 15.000 παιδιά, ζουν υπό “καταστροφικές συνθήκες υγιεινής”, επισημαίνει επίσης η μκο αυτή οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Στα περισσότερα από 800 παιδιά που εξετάστηκαν, περίπου το 19% υπέφερε από σοβαρό και οξύ υποσιτισμό. Δεκαέξι παιδιά βρέθηκαν να κινδυνεύουν άμεσα να πεθάνουν και μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο του Μαϊντουγκούρι, προσθέτει η οργάνωση.

Η ομάδα των MSF καταμέτρησε επίσης σε ένα κοιμητήριο που βρίσκεται κοντά στον καταυλισμό 1.233 τάφους που φτιάχτηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, οι 480 από τους οποίους ήταν παιδιών.

Σε έναν μήνα από τις 23 Μαΐου, τουλάχιστον 188 άνθρωποι πέθαναν στον καταυλισμό, δηλαδή σχεδόν έξι άνθρωποι την ημέρα, κυρίως από διάρροια και αφυδάτωση, επισημαίνει η γαλλική μκο.
“Οι ανάγκες των ανθρώπων αυτών ξεπερνούν κάθε φαντασία. Η Μπάμα είναι εν μέρει αποκομμένη από τον κόσμο και όλοι οι κάτοικοι, της πόλης και των περιχώρων της, έχουν συγκεντρωθεί σε αυτόν τον καταυλισμό”, δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Γάντα Χάτιμ, επικεφαλής της αποστολής του MSF στη Νιγηρία.

“Οι εκτοπισμένοι μας μίλησαν για παιδιά που πέθαναν από την πείνα και για νέους τάφους που ανοίγονται καθημερινά. Κάποιες μέρες αυτοί έχουν μετρήσει περισσότερους από 30 θανάτους από την πείνα και τις ασθένειες. Τα ποσοστά αυτά θνησιμότητας δείχνουν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση, που ξεπερνάει κάθε όριο επείγοντος”, πρόσθεσε η υπεύθυνη αυτή της οργάνωσης.
Οι αρχές της πολιτείας του Μπόρνο και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για τον υποσιτισμό από τον οποίο υποφέρουν οι εκτοπισμένοι της βορειοανατολικής Νιγηρίας και της περιοχής της λίμνης Τσαντ που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις των ενόπλων ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ.

Στις 15 Ιουνίου, η κυβέρνηση της πολιτείας του Μπόρνο είχε ανακοινώσει ότι μετέφερε από την Μπάμα στην Μαϊντουγκούρι περίπου 700 ανθρώπους που υπέφεραν από υποσιτισμό, στην πλειονότητά τους παιδιά.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact