Πίσω από τις εκδηλωτικές χειρονομίες και τους θερμούς εναγκαλισμούς στις κάμερες, ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται περισσότερο από ποτέ απομονωμένος σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Με δεδομένη την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ και το επακόλουθο σοκ για τους Ευρωπαίους, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι σφόδρα ενοχλημένη από την απόφαση των Άγγλων αφού είχαν καταφέρει να απολαμβάνουν ευνοϊκό καθεστώς σε σχέση με άλλες χώρες. Μάλιστα ο εκνευρισμός των Ευρωπαίων που εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία (όπως οι απαντήσεις του Γιούνκερ στον Φάρατζ) επικεντρώνεται και στο πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού καθώς στις Βρυξέλλες πολλοί του χρεώνουν ότι το «μπρος-πίσω» σε σχέση με το δημοψήφισμα, συνέβαλλε στο αποτέλεσμα για αποχώρηση. Ακόμα κι όταν «έτρεξε» να το αποσοβήσει ήταν ήδη πολύ αργά. «Δεν τα κατάφερα» είπε ο ίδιος στον Αλέξη Τσίπρα ευχαριστώντας τον για την υποστήριξη στην περίοδο προ του δημοψηφίσματος, αποκαλύπτοντας έτσι τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει αφού τον αντιμετωπίζουν ως “ξένο σώμα”.
Στάζουν φαρμάκι οι 27 κατά Κάμερον
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους στάζουν φαρμάκι για τον Ντέιβιντ Κάμερον κατηγορώντας τον ότι δεν ήξερε τι πραγματικά επιδίωξε σε αυτό το Δημοψήφισμα. Εντείνουν μάλιστα την πίεση ώστε να ανακοινώσει η Βρετανία παραιτείται από την προεδρία της ΕΕ για το 2017, ώστε να μην αναγκαστούν να προσφεύγουν σε ερμηνείες των συνθηκών προκειμένου να αποφύγουν το ευτράπελο μια χώρα που έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από να είναι εν δυνάμει προεδρεύουσα αυτής.
Την ίδια ώρα, η πίεση προς την Βρετανία συνεχίζεται και για το χρόνο κατά τον οποίο θα ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου που ορίζει τα της εξόδου.
Ξεκίνησε το δείπνο
Το δείπνο εργασίας των 28 ξεκίνησε στις 21:00 με τον Βρετανό Πρωθυπουργό να παρουσιάζει στους υπόλοιπους 27 ηγέτες της ΕΕ για την εσωτερική κατάσταση του Ηνωμένου Βασιλείου και το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας εξόδου.
Τόσο η ομάδα των ηγετών της ΕΕ όσο και η Κομισιόν ζητούν από τον Κάμερον να ενεργοποιήσει άμεσα το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισσαβώνας, προκειμένου να ξεκινήσει το «διαζύγιο» με τη Βρετανία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν νομικά εργαλεία να πιεστεί περαιτέρω το Ηνωμένο Βασίλειο και όπως κατέστησε σαφές ο Κάμερον στο υπουργικό συμβούλιο, είναι μια απόφαση που θα λάβει η ίδια η χώρα.
Πέραν των τυπικών, υπάρχουν και τα πρακτικά προβλήματα. Ενα από αυτά είναι πως η Βρετανία μετά από δύο εξάμηνα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ μετά την Σλοβακία (ξεκινά την επόμενη εβδομάδα) και την Μάλτα.
Τι φοβάται το Μαξίμου
Ως προς αυτό, η Αθήνα θέλει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όχι πάντως πολύ μεγάλου ορίζοντα γιατί η ευρωπαϊκή αβεβαιότητα μπορεί να τινάξει στον αέρα την αιματηρή προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας. Μάλιστα φοβούνται στην κυβέρνηση ότι μπορεί να πάνε περίπατο οι όποιοι υπολογισμοί για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων αλλά και την στροφή στην ανάπτυξη.
Η πρώτη συνάντηση των «27»
Την Τετάρτη οι «27» (πλέον) αρχηγοί θα συναντηθούν ανεπίσημα για να συζητήσουν τις πολιτικές και πρακτικές συνέπειες της ψήφου του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ και να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 27 κράτη μέλη.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ουσιώδης συζήτηση θα γίνει στην άτυπη Σύνοδο των «27» που ζήτησε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ κατά την είσοδο του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στη Σύνοδο αυτή θα εξεταστεί εις βάθος η κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς «οι αρχηγοί δεν μπορούν να δρουν σαν να μην έγινε τίποτα». Τέλος, θα εξεταστεί επίσης και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.