ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καυτό» φθινόπωρο προαναγγέλλουν ΔΝΤ και Κομισιόν

Σκληρή γραμμή από το Ταμείο για τα εργασιακά, για «προκλήσεις» που παραμένουν μιλά η Ε.Ε.

«Θερμός» προμηνύεται ο Σεπτέμβριος όσον αφορά τις διαβουλεύσεις Αθήνας και πιστωτών, όπως προκύπτει από τις προειδοποιήσεις και τις νέες παρεμβάσεις που ζητά το ΔΝΤ στην αγορά εργασίας, αλλά και από τις δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος έκανε λόγο για «προκλήσεις» που συνεχίζουν και υπάρχουν.

Εμμένοντας στη σκληρή γραμμή του στο θέμα των εργασιακών, στην έκθεση για την ευρωζώνη που δημοσίευσε την Παρασκευή, το ΔΝΤ ζητά από την Ελλάδα να προχωρήσει σε εκτεταμένες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο «ευέλικτη», και να περιοριστεί η ανεργία των νέων. Προειδοποιεί, παράλληλα, να μη θιγούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ειδικότερα εκείνες που αφορούν τον κατώτατο μισθό, ο οποίος, όπως επισημαίνει, είναι υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Τάσσεται επίσης υπέρ νομοθετικών αλλαγών προκειμένου να εναρμονιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

Το Ταμείο ζητά ακόμη να προχωρήσει το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» με προτεραιότητα σε κρίσιμα επαγγέλματα όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι φορτοεκφορτωτές, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στο έλλειμμα επενδύσεων στην Ελλάδα, μετά τη δραματική μείωσή τους κατά 20% στη διάρκεια της κρίσης.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Κομισιόν, ενώ σημείωνε πως δεν υπάρχει προς το παρόν «καμία σημαντική καθυστέρηση» στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωνε ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά ζητημάτων.

Διευκρινίζοντας ότι το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup της 11ης Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, ο ίδιος αξιωματούχος έλεγε επίσης χαρακτηριστικά: «Δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο».

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια σειρά θεμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως π.χ. το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν αρκεί να τεθεί απλώς σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο, αλλά να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου. «Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», σημείωσε με νόημα ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact