ΕΛΛΑΔΑ

Ύποπτες κινήσεις της Τουρκίας δημιουργούν ανησυχία για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο και θέτουν σε ετοιμότητα τις ΕΔ

ΝΕΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Ύποπτες κινήσεις και σενάρια που θέλουν την πρόκληση “θερμού επεισοδίου” στο Αιγαίο για την προβολή των τουρκικών αξιώσεων και τη διχοτόμηση του Αρχιπελάγους αναπτύσσονται στην Άγκυρα το τελευταίο διάστημα, εν μέσω θέρους και προκαλούν εύλογη ανησυχία στα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Πηγές του Πενταγώνου μάλιστα αναφέρουν πώς οι κινήσεις των Τούρκων, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο παρακολουθούνται συνεχώς υπό το πρίσμα και των γενικότερων εξελίξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Αφού έγινε γνωστό το σενάριο για την επιδίωξη της “Βαριοπούλας Νο2”, η οποία είχε ως στόχο την δημιουργία πραξικοπήματος για την ανατροπή του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και στο πλαίσιο αυτό συμπεριλαμβάνονταν και ελληνοτουρκική σύρραξη στο Αιγαίο, ένα άλλο περιστατικό έρχεται στην επιφάνεια για να προκαλέσει ανησυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας έκανε αποδεκτή την προσφυγή του Κόμματος Σωτηρίας του Λαού, βάσει της οποίας αποδίδονται κατηγορίες σε κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας, μεταξύ των οποίων οι κ. Ερντογάν, Νταβούτογλου και Γκιούλ επειδή “έκαναν τα στραβά μάτια για να καταλάβει η Ελλάδα 16 νησιά στο Αιγαίο που ανήκαν στην τουρκική κυριαρχία”.

Εάν το Δικαστήριο προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης και αποδειχθεί ότι όντως υπήρξε κατάληψη και παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως οι Τούρκοι το θεωρούν, οι κατηγορούμενοι θα δικαστούν βάσει του άρθρου 302 του ΠΚ που ορίζει την εσχάτη προδοσία.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα πέραν βέβαια της αξίωσης να περιέλθουν 16 ελληνικά νησιά -ακόμη και με πόλεμο όπως έχουν ισχυριστεί παλαιότερα αξιωματούχοι της χώρας- στην τουρκική κυριαρχία; Τρία πολύ σοβαρά ζητήματα εγείρονται.

Το πρώτο έχει να κάνει με την καθ’ αυτή πρόκληση. Οι Τούρκοι επιμένουν πώς ελληνικά νησιά είναι… κυριαρχία τους και πρέπει να επανέλθουν στον έλεγχο τους. Αμφισβητούν με έναν ακόμη τρόπο το status quo στο Αιγαίο.

Το δεύτερο είναι πώς η προσφυγή έγινε από ένα κόμμα και εκδικάζεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας που ως γνωστό αποτελεί το λεγόμενο “βαθύ κράτος” και αυτό που δεν θέλει άλλο στην εξουσία τον Ρ.Τ. Ερντογάν.

Άλλωστε, στρατιωτικοί και δικαστικοί είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από την υπόθεση “Εργκένεκον”, του σχεδίου ανατροπής του Ερντογάν, η οποία περιλαμβάνει και τη“Βαριοπούλα” που θα εκδηλώνονταν με την πρόκληση τεχνητής κρίσης στο Αιγαίο μετά από κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους και την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων στο Έβρο.

Το σχέδιο αυτό φαίνεται πώς παραμένει ενεργό, αφού πρόσφατα αποκαλύφθηκε η “Βαριοπούλα Νο2” με παρόμοιο στόχο και μέσα. Δηλαδή, ανατροπή του Τούρκου Προέδρου με πραξικοπηματικές ενέργειες στο εσωτερικό της Τουρκίας, τρομοκρατικές επιθέσεις και ελληνοτουρκική σύρραξη.

Ωστόσο το τρίτο και πιο σοβαρό ζήτημα για την Ελλάδα που αναδεικνύεται από τα σχέδια που απεργάζονται κάποιοι στην Τουρκία είναι το εξής: Μήπως τελικά αυτή η κατάσταση με τις “Βαριοπούλες” εξυπηρετεί τον Ρ.Τ. Ερντογάν και ο ίδιος με πρόσχημα την πίεση που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας του επιχειρήσει να υλοποιήσει το σχέδιο “suga” που θέλει κατάληψη ελληνικών νησιών, όπως των λεγόμενων “16”, ή των Οινουσσών και της Παναγιάς που επίσης έχουν βάσει στο στόχαστρο οι Τούρκοι.

Όπως αναφέρουν πηγές του Πενταγώνου η κατάσταση είναι περίεργη και για το λόγο αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα σε “ευαίσθητες” περιοχές, καθ’ ότι οι Τούρκοι συχνά πυκνά επιλέγουν περιόδους “άπνοιας”, όπως το καλοκαίρι οι θρησκευτικές εορτές και αργίες για να ξεδιπλώσουν τα σχέδια τους σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

pronews

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact