ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλίμα συναίνεσης στη συζήτηση του ν/σ για το λαθρεμπόριο καπνού

Υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι- Επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν τα υπόλοιπα κόμματα

Με όλα τα κόμματα να συμφωνούν στην ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, την αντιπολίτευση να εκφράζει ορισμένες επιφυλάξεις σε άρθρα για τα οποία ζητά αποσαφηνίσεις, άρχισε στην Επιτροπή Οικονομικών, η επεξεργασία του νομοσχεδίου, για την «τροποποίηση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, προς ενίσχυση της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών και την Ίδρυση Συντονιστικού Κέντρου για την Καταπολέμηση του Λαθρεμπορίου, καθώς και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών τάχθηκαν, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ενώ ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σε σύντομη παρέμβαση του, δήλωσε την πεποίθηση του ότι με το νομοσχέδιο, θα δοθεί ένα καίριο χτύπημα στο σύστημα της λαθρεμπορίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως είπε, το κράτος θα έχει από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, εκατομμύρια έσοδα.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, υπογράμμισε ότι «στόχος του νομοσχεδίου είναι η σύγκρουση με το σύστημα της λαθρεμπορίας καπνού και το τέλος στο κλείσιμο του ματιού σε παρατυπίες», τονίζοντας ότι είναι ο κορμός για άλλα παρεμφερή ζητήματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου.

«Γνωρίζουμε την ελληνική πραγματικότητα. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Αυτά τα ζητήματα θέλουν υπομονή και επιμονή και εμείς έχουμε αρκετά και από τα δύο», κατέληξε η Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ο εισηγητής της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που δεν αποτολμά ρήξεις, διευκρίνισε ότι το κόμμα του είναι θετικό στη πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του στις αυξήσεις των φόρων.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Βαγγέλης Καρακώστας, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι ελλιπές, ζήτησε αποσαφηνίσεις σε ορισμένα άρθρα, σημειώνοντας ότι για την εφαρμογή τους απαιτείται έκδοση υπουργικών αποφάσεων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, υποστήριξε ότι το success story της κυβέρνησης στηρίζεται στην αύξηση των φόρων και όχι στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της πάταξης του λαθρεμπορίου.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελλής, έκανε λόγο για «αρκετές ασαφείς διατάξεις» και «παράθυρα που υπονομεύουν την διαδικασία», ενώ υποστήριξε ότι τα νομοσχέδιο είναι στην ίδια κατεύθυνση της φοροεπιδρομής, που εφάρμοζαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του «Ποταμιού» Γιώργος Αμυράς, σημειώνοντας ότι μπορούμε σε πολλά να συμφωνήσουμε, αλλά υπάρχουν και θέματα που δεν μπορούμε να τα στηρίξουμε.

Για νομοσχέδιο που είναι η αρχή της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου, όχι μόνο των καπνικών προϊόντων, αλλά και των καυσίμων, μίλησε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμένος, τονίζοντας ότι από την αντιμετώπιση του το κράτος θα έχει εκατομμύρια έσοδα στα ταμεία του.

Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσαντώνης, ανέφερε ότι είναι ένα νομοσχέδιο αόριστο που αρκείται στα ευχολόγια.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο με τις τοποθετήσεις αρμόδιων εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact