ΕΛΛΑΔΑ

Reuters: Η αναμονή για άσυλο στην Ελλάδα είναι ένας «θάνατος» για τους πρόσφυγες

«Στη Συρία θα πεθαίναμε μία φορά. Εδώ πεθαίνουμε κάθε ημέρα», λένε οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, περιμένοντας να εξεταστεί η αίτησή τους για άσυλο.

Ανάμεσά τους είναι ο Αμίρ και η Βααλά, δύο δάσκαλοι από τη Συρία, που είπαν στο Reuters ότι μερικές φορές σκέφτονται να επιστρέψουν στην πατρίδα από την οποία έφυγαν ρισκάροντας τα πάντα.

«Ξέρω ότι στη Συρία έχουμε πόλεμο και βόμβες κάθε ημέρα. Αλλά εκεί, ο κάθε Σύρος πεθαίνει μία φορά. Εδώ, πεθαίνουμε καθημερινά. Κάθε ημέρα είναι κακή», είπε ο Αμίρ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Τους τελευταίους έξι μήνες, «σπίτι» του είναι μία θλιβερή σκηνή στη Χίο, σε μία σκονισμένη μεσαιωνική τάφρο, όπου περιμένουν χωρίς δουλειά ή χρήματα την ετυμηγορία για την αίτηση ασύλου του, περιγράφει το Reuters. Και είναι ανάμεσα στους χιλιάδες που βρίσκονται στην ίδια δύσκολη θέση, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

«Οι συνθήκες στο κέντρο φιλοξενίας στη Σούδα, όπως και στις άλλες δύο υποδομές του νησιού, χειροτέρευσαν το καλοκαίρι, καθώς ο πληθυσμός των προσφύγων έφτασε το τριπλάσιο της χωρητικότητας», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, κάνοντας αναφορά και στους συχνούς καβγάδες τη νύχτα.

Η Βααλά δήλωσε ότι τόσο η ίδια, όσο και τα δύο της παιδιά- 6 και 8 ετών- φοβούνται να βγουν από τη σκηνή τους όταν νυχτώνει, καθώς συχνά οι άνδρες μεθούν και τσακώνονται. Εκείνη και ο Αμίρ έφτασαν στην Ελλάδα στις 19 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Από τότε, τους έχουν πάρει δύο φορές συνέντευξη για την αίτηση ασύλου, αλλά δεν τους έχουν δώσει καμία πληροφορία για τη μοίρα τους, λένε. Η διαδικασία, μπορεί να πάρει εβδομάδες. «Περιμένουμε», λέει η Βααλά. «Αλλά δεν ξέρω για τι περιμένουμε», συμπληρώνει.

Την ίδια στιγμή, με σχεδόν 57.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες στους χώρους φιλοξενίας είναι ακατάλληλες για ανθρώπους.

«Οι συνθήκες είναι απαράδεκτες για ανθρώπους, ιδιαίτερα για πρόσφυγες που είναι ευάλωτοι και έχουν πληγές από τον πόλεμο», δηλώνει στο Reuters ο Γιώργος Κοσμόπουλος, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας.

Για όσους βρίσκονται στη Χίο, κάθε ημέρα είναι ατελείωτη. Ο Νταούντ, ένας 45χρονος από τη Συρία που είναι εκεί τους τελευταίους 5 μήνες, μιλά και για ατέλειωτες νύχτες, με ανθρώπους που τσακώνονται, βγάζουν μαχαίρια και κλέβουν.

«Κάθε ημέρα υπάρχει μία μάχη», λέει. Μετά από τρεις συνεντεύξεις, ακόμη δεν έχει μάθει τι θα απογίνει ο ίδιος και η σύζυγός του. Οταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβεί, αν τον στείλουν πίσω στην Τουρκία, απάντησε χωρίς δισταγμό. «Θα πάω στη Συρία και θα πεθάνω στη Συρία».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact