ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «βρώμικο» παιχνίδι 72 ωρών του Ερντογάν για το Αιγαίο

Με συντονισμένες ενέργειες οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα ένταση

Θύελλα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες 72 ώρες με τις προκλητικές ομιλίες και ανακοινώσεις από την πλευρά της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Μέσα σε 72 ώρες η προκλητικότητα της γειτονικής χώρας χτύπησε κόκκινο… Πρώτος ξεκίνησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  ο οποίος έθεσε εδαφικό ζήτημα με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Ακολούθησαν οι κεμαλιστές, βάζοντας στο στόχαστρο 16 ελληνικά νησιά, ενώ ακολούθησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Τούρκοι επιχειρούν να ανοίξουν θέμα συνόρων στο Αιγαίο, μέσα από ένα μπαράζ προκλητικών παρεμβάσεων.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έρχεται με τον πλέον επίσημο τρόπο να αμφισβητήσει εκ νέου τα όρια της κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του ισλαμιστή Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη για νησιά που δεν θα έπρεπε να έχουν δοθεί στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, και του ηγέτη της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου την Παρασκευή περί τουλάχιστον 16 νησιών που κατέχονται παρανόμως από την Ελλάδα στο Αιγαίο.

Όπως ήταν αναμενόμενο από την ελληνική πλευρά υπήρξε θύελλα αντιδράσεων.

 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε ότι «η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση στην Τουρκία τσακώνονται για ξένο αχυρώνα».

«Κάποιοι στο εσωτερικό της γείτονος θέλουν να σύρουν την Τουρκία σε συμπεριφορές αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο που σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε το ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι «αναθεωρητικές λογικές, ως γνωστόν, ανέκαθεν οδήγησαν σε αρνητικές ατραπούς και πάντοτε ηττήθηκαν».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ υπενθύμισε ακόμη ότι «το μοναδικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών ήταν και είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Στο θέμα παρενέβη νωρίτερα και η Νέα Δημοκρατία, διά του εκπροσώπου Τύπου της, Γ. Κουμουτσάκου. «Το γεγονός ότι θέμα Αιγαίου μπαίνει στο δημόσιο διάλογο της Τουρκίας, είναι εξέλιξη που οφείλουμε να αξιολογήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Μετά τις πρόσφατες προβληματικές δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης, πυροδοτήθηκε στο εσωτερικό της Τουρκίας συζήτηση για το καθεστώς του Αιγαίου. Η συζήτηση αυτή προκάλεσε τώρα και την τοποθέτηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο, μεταξύ άλλων, επαναφέρει και θέμα δήθεν ‘’γκρίζων ζωνών’’», σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι «αυτήν τη φορά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θα απαντήσει στο τουρκικό με διαρροές “διπλωματικών πηγών” και “τουίτ”…».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact