ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κόφτη» στις γαλάζιες προσδοκίες προτάσσει ο Τσίπρας με «όπλο» την πληρωμή των φόρων

Πώς σχολιάζουν τις ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας και των εσόδων στο Μαξίμου

Ανακούφιση μετά το στενό πρεσάρισμα των τελευταίων ημερών και στον απόηχο των δημοσκοπήσεων προσέφεραν στο κυβερνητικό επιτελείο οι θετικής χροιάς ειδήσεις τόσο από το μέτωπο του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και η ευχάριστη έκπληξη για την υπέρβαση των στόχων των εσόδων για το εννιάμηνο κατά σχεδόν 1,4 δισ. ευρώ.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Η ικανοποίηση του Μαξίμου για τον απολογισμό της εισπρακτικής πολιτικής είναι έκδηλη με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει το μήνυμα ότι η πορεία των εσόδων «κόβει» τον κόφτη. «Είναι προφανές ότι, όλοι αυτοί που από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προεξοφλούν την κατάρρευση των Δημοσίων Εσόδων και πανηγυρίζουν γι’ αυτό, τώρα διαψεύδονται […] Είναι μια είδηση που θα απογοητεύσει οικτρά όσους προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του “κόφτη” και επενδύουν τα ρέστα τους στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ελλείψει στοιχειώδους, δικού τους, πολιτικού σχεδίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αποφεύγουν τους πανηγυρισμούς, υπενθυμίζοντας ωστόσο τα όσα ανέφεραν τη Δευτέρα στο newsbeast: «Δίνουν τα ρέστα τους γιατί εάν δεν μας ρίξουν τώρα, πέρα από το ζήτημα των καναλιών, με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και πιθανότατα αποφάσεις για το χρέος και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους το αίτημα για εκλογές θα ακούγεται σαν ανέκδοτο».

Ως εκ τούτου στο πρωθυπουργικό επιτελείο στον απόηχο και των δημοσκοπικών ευρημάτων υπογραμμίζουν πως το πρόγραμμα το οποίο ακολουθεί η κυβέρνηση, μετά και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Σεπτέμβρη για νέα εντολή σταδιακής απεμπλοκής από το μνημόνιο είναι εμπροσθοβαρές, με αποτέλεσμα να «είναι λογικό να υπάρχει κοινωνική κόπωση και να εκφράζεται στις σφυγμομετρήσεις». Ωστόσο, αν και ομολογούν πως υπάρχουν τομείς στους οποίους «θα μπορούσαμε να έχουμε πάει καλύτερα», τονίζουν πως «ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι μεσπρόθεσμος και στη βάση της τετραετούς θητείας της για την έξοδο από το μνημόνιο και το πέρασμα σε βιώσιμη αναπτυξιακή σελίδα με αποκλιμάκωση της ανεργίας». «Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας συνηγορούν σε αυτή τη στρατηγική» προσθέτουν στο Μαξίμου, υπερτονίζοντας την αντιπαραβολή με τη στρατηγική της ΝΔ «της οποίας το όριο εξαντλείται στο αίτημα για εκλογές τις οποίες ωστόσο δεν μπορεί να επιβάλλει».

«Τώρα θα πρέπει να αντλήσουν λάσπη και να κατασκευάσουν κινδυνολογία από αλλού. Θα πρέπει να τους ευχηθούμε έμπνευση και δημιουργικότητα στην διαχείριση των πολιτικών τους αδιεξόδων» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, είναι εμφανής η προσπάθεια του Μαξίμου να δημιουργήσει την αντιπαραβολή με τη ΝΔ: Η κυβέρνηση υπερβαίνει τους στόχους για τα έσοδα και συγχρόνως προγραμματίζει μέχρι τον Ιανουάριο 4.000 προσλήψεις για την ενίσχυση της Υγείας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τους Νίκο Παππά, Παύλο Πολάκη και Ράνια Αντωνοπούλου, την ώρα που η ΝΔ ζητά περιστολή δαπανών από τον ίδιο κλάδο για την αποκλιμάκωση της φορολογίας στο πλαίσιο των όσων παρουσίασε ο επικεφαλής της στη ΔΕΘ. Ωστόσο για το θέμα των προσλήψεων παραμένουν τεχνικά ζητήματα ανοιχτά, τα οποία μένει να λυθούν από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να μπορέσουν να πληρωθούν στις αρχές του έτους οι σχετικές θέσεις.

Χαμόγελα για τις θέσεις Μοσκοβισί για το χρέος

Την ίδια ώρα ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται από την Ηρώδου Αττικού στην τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Οικονομικής και Νομισματική Πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων της ΕΕ προς την Ελλάδα αναφορικά με το χρέος, εφόσον κλείσει και η δεύτερη αξιολόγηση εντός του έτους. «Ήλθε η στιγμή και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Είναι νόμιμο εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες των μεταρρυθμίσεων, διότι δεν θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί μόνο για την Ελλάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Μοσκοβισί. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον τόνιζαν ότι με την τοποθέτηση αυτή και με την αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν γίνει – και με τον αστερίσκο των υπολειπόμενων συμπεριλαμβανομένων και των αγκαθιών των εργασιακών – ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τάσσεσαι επί της ουσίας υπέρ των ελληνικών θέσεων, ενισχύοντας το κυβερνητικό αφήγημα περί ρύθμισης του χρέους μέχρι το τέλος του 2016.

«Πολεμικές» προετοιμασίες για τη διαπλοκή

Τέλος, ήδη συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν ήδη λάβει εντολές για τα στοιχεία που καλούνται να συγκεντρώσουν προκειμένου να καταρτιστεί η γραμμή κρούσης του πρωθυπουργού στην επικείμενη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Στην Ηρώδου Αττικού προσδοκούν να συνδυάσουν τα θετικά μηνύματα από τον τομέα της οικονομίας με ολική αντεπίθεση την προσεχή Δευτέρα στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσσοτάκη και της ΝΔ. Για το λόγο αυτόν εξάλλου ήδη έχουν περάσει το κατώφλι του Μαξίμου τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όσο και ο γγ Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact