ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς για Κυπριακό: Λύση χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

«Συμφωνήσαμε ότι στηρίζουμε μία ορθολογική, αποτελεσματική, λειτουργική λύση του Κυπριακού, που σημαίνει μία Κύπρος χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μία Κύπρος χωρίς εγγυήσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), σημειώνοντας πως για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα ενημέρωσε τα κόμματα της Βουλής και πως αυτή ήταν η δεύτερη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ για την Κύπρο.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά συμφωνήθηκε «να εντείνουμε την ανταλλαγή γνωμών ανάμεσα στα κόμματα και τους ειδικούς που διαθέτει το κάθε κόμμα και να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία ανάμεσά μας». Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε την ανάγκη η λύση του Κυπριακού να στηρίζεται με ομοψυχία από τη χώρα μας, «η οποία στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό και στην κυπριακή κυβέρνηση».

Τα μέλη του ΕΣΕΠ συζήτησαν για την προετοιμασία, ενόψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, με τον κ. Κοτζιά να αναλύει τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας και τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύει τη λύση τους η ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση ως προς το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τουρκία, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει έναν γείτονα που να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικός και περισσότερο εξευρωπαϊσμένος. «Θέλει έναν γείτονα που να μην είναι νευρικός και να αντιλαμβάνεται ότι τα μακρόχρονα συμφέροντά του είναι να στηρίζεται και εκείνος στο διεθνές δίκαιο και να μην το ανατρέπει», πρόσθεσε.

Ως προς τις ελληνοτουρκικές συνεννοήσεις πριν τη Γενεύη, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι προς το παρόν θα γίνει συνάντηση των γ.γ. των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, στην οποία θα γίνει διερεύνηση προθέσεων. Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε ότι στη διαπραγμάτευση για το σχέδιο Ανάν το 2004 είχαν γίνει δύο συναντήσεις, μία στην Κωνσταντινούπολη και μία στην Αθήνα, ομάδων εργασίας που ασχολούνταν με το Κυπριακό και ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στο Μπούργκενστοκ έγιναν δύο συναντήσεις Καραμανλή-Ερντογάν, δύο συναντήσεις Καραμανλή-Ανάν και μία συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν-Ανάν, από τις οποίες, όπως είπε, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

«Μελετώντας τις παλιές διαπραγματεύσεις, τότε υπήρχε μία άποψη ότι κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι συνθήκες εγγυήσεων και οι συνθήκες συμμαχίας και να μην καταργηθούν ολότελα τα παρεμβατικά δικαιώματα των Τούρκων. Και τα τρία αυτά σήμερα, τα παρακολουθούμε με πατριωτική συνέπεια αλλά σε διαφορετική κατεύθυνση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact