ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Χωρίς τον Κοτζιά η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό

«Φωτιές» βάζει το ξένο δημοσίευμα όσον αφορά την παρουσία του ΥΠΕΞ στη διάσκεψη

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico ένα άγνωστο παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης για το κυπριακό έρχεται στο φως. ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, «θα κρατηθεί μακριά από τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, μετά την παρουσία του στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ.: κατά τη Διάσκεψη για το Κυπριακό), όπου διατάραξε τις εύθραυστες συνομιλίες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που παρακολούθησαν στενά τις συζητήσεις».

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας πως «η επόμενη πολιτική συνάντηση για το πώς θα διασφαλιστούν η ασφάλεια και η ανεξαρτησία της Κύπρου -που όμως δεν έχει οριστεί ακόμα πότε θα γίνει- θα είναι μεταξύ των επικεφαλής των κυβερνήσεων και όχι των υπουργών Εξωτερικών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να εκπροσωπήσει τη χώρα του μετά τα παράπονα που ακούστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και άλλους αξιωματούχους, για τη συμπεριφορά του Κοτζιά την προηγούμενη Πέμπτη.

plitico κοτζιας

Η πρώτη Διάσκεψη ανάμεσα στον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τις τρεις εγγυήτριες χώρες, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία, έληξε άδοξα μετά από μόλις μία ημέρα συνομιλιών. Αυτή η οπισθοδρόμηση υπενθύμισε τη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα, έπειτα από 20 μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, υπό τη σκέπη των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο πλευρές και ο ΟΗΕ επιμένουν ακόμα να λένε ότι είναι θέμα εβδομάδων, και όχι μηνών, για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Ωστόσο, μόλις έχουν αρχίσει να γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα, που πρέπει να υπογράψουν την όποια συμφωνία».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Politico, «παρά τις εντατικές συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στα Ηνωμένα Εθνη, τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις τρεις εγγυήτριες χώρες, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Γενεύη, ο Νίκος Κοτζιάς πήγε στη Διάσκεψη με απαιτήσεις-έκπληξη έναντι των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων, όπως ήταν η πλήρης και άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη νησί, τις οποίες μάλιστα επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα διάλειμμα των συζητήσεων».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact