ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα βλέμματα στις Βρυξέλλες για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση

Δυσκολεύουν τα πράγματα για την κυβέρνηση. Πολύ αγχωτικές και ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την έκβαση της αξιολόγησης, για το ελληνικό πρόγραμμα, με τις διεργασίες να είναι έντονες τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες στην έκτακτη συνάντηση Τσακαλώτου και Ευρωπαίων δανειστών που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ. Σε αυτή τη συνάντηση εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση.

Αν εξευρεθεί λύση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αποδεχτεί την προκαταβολική νομοθέτηση σκληρών μέτρων λιτότητας για μετά το 2018, όπως ζητάει το ΔΝΤ, αλλά απαιτεί από τους δανειστές να αποδεχτούν τον όρο ότι αυτά δεν θα εφαρμοστούν αν επιτευχθούν τα πλεονάσματα του 3,5%.

Οι πιέσεις για μέτρα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντείνονται. Ενδεικτικό είναι, ότι αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μετά το τέλος του – χαμηλών προσδοκιών – κατά την ελληνική κυβέρνηση, EwG, σημείωνε πως «Η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».

«Καμπανάκι» από Χουλιαράκη

Στην ανάγκη εξεύρεσης μίας λύσης, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Η Ελλάδα είναι ανάγκη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της το συντομότερο προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αρχίσει ξανά συζητήσεις με μια νέα ομάδα ευρωπαίων ηγετών, καθώς επίκειται μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Χουλιαράκης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αυτό είναι «ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιγνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις χώρες αυτές, εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ απαντώντας σε ερωτήσεις από το ακροατήριο ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι αν αφεθεί ο χρόνος να περάσει χωρίς συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και φτάσουμε στο Μάιο ή τον Ιούνιο, τότε η αβεβαιότητα θα επανέλθει, κάτι που είναι το χειρότερο σενάριο για μία χώρα σε οικονομική ανάκαμψη μετά από μια βαθιά ύφεση.

«Εκείνοι που νομίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να αφεθεί να κυλήσει ως τον Ιούνιο επειδή η Ελλάδα θα είναι τότε με την πλάτη στον τοίχο κάνουν λάθος, κυρίως διότι μέχρι τότε θα έχουμε επανέλθει σε έναν τυπικό κύκλο αβεβαιότητας για τη ρευστότητα, το πρόγραμμα θα είναι στην ουσία νεκρό και θα αρχίσει μια συζήτηση για τέταρτο πρόγραμμα», είπε ο υπουργός.

«Θα βρεθούμε σε σοβαρούς μπελάδες», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση αυτού του κινδύνου και κάνει όλα όσα μπορεί να για τον αποτρέψει ενώ συμπλήρωσε ότι είναι καλύτερα να βρεθεί έστω και μία χειρότερη λύση τώρα, παρά μία καλύτερη σε πέντε μήνες.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact