ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Η συμφωνία για την αξιολόγηση ανοίγει τον δρόμο της ανάκαμψης

«Πιστεύω στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα έχουμε μία κατ’ αρχήν συμφωνία για το χρέος»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην επίσημη ανοικτή συνεδρίαση της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς τόνισε πως «πιστεύω ότι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου θα έχουμε μία κατ’ αρχήν συμφωνία για το χρέος, που θα προσδιορίζει με σχετική σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα εφαρμοστούν με την ολοκλήρωση του προγράμματος», τόνισε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΒΑΠ, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση ανοίγει τον δρόμο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας πως είναι πολύ θετικό ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο, ενώ οι παρεμβάσεις για μετά το 2018 θα εξισορροπηθούν από ένα σημαντικό πακέτο αντιμέτρων.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο υπουργός στάθηκε, ακόμη, στην αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, που δείχνει, όπως είπε, ότι οι επενδυτές προεξοφλούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το χρέος. «Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το χρέος, λογικά, θα υπάρξει νέα αποκλιμάκωση και σταθεροποίηση σε επίπεδα κάτω από το 5%. Προφανώς, σε αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλλει και η ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ. Στη βάση αυτή, θα είναι πλέον εφικτή η επιστροφή του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

Εξάλλου, αναφερόμενος στα ενεργειακά, προανήγγειλε μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά προτεραιότητά στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, για τις οποίες, όπως είπε, η μείωση της επιβάρυνσης θα είναι σημαντική, ίσως και μεγαλύτερη του 50%, καθώς και παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από επενδύσεις 100 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, όμως, δυστυχώς, σήμερα έχουν πέσει σε χαμηλό εικοσαετίας, κάτι που συνδέεται άμεσα με την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Επισήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να θεσπιστεί ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει συστηματικά τις ιδιωτικοποιήσεις, πιστεύοντας, προφανώς, ότι μένοντας πιστή σε απαρχαιωμένες ιδεοληψίες θα έχει κάποια κομματικά οφέλη. Επίσης, τόνισε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν φέρει στα πρόθυρα της κατάρρευσης της ΔΕΗ, δημιουργώντας τον κίνδυνο μίας σοβαρής κρίσης στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας.

«Για την ανάπτυξη επιβάλλεται ένα μοντέλο που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: Επιχειρηματικότητα, καινοτομία, δουλειά. Ένα μοντέλο που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με σοβαρότητα και συστηματικότητα και στο οποίο επιβάλλεται να βάλουν τη σφραγίδα τους η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα οι περιφέρειες. Γιατί είναι αυτές που έχουν καλύτερη εποπτεία της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας», σημείωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

«Το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αποκατασταθεί στον τομέα της οικονομίας είναι η εμπιστοσύνη στους Έλληνες επιχειρηματίες», επισήμανε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ο στόχος για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το σημερινό 9% στο 12% ή στο 13,5 %, που φιλοδοξεί το υπουργείο Ανάπτυξης, έχει μεγάλη απόσταση από την ΕΕ, ανέφερε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ, Δημήτρης Μαθιός. Μεταξύ άλλων, ζήτησε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα βιομηχανοστάσια, σταθεροποίηση του συστήματος των φορολογικών ελέγχων χωρίς παρατάσεις, άμεση ενεργοποίηση του νόμου 4262/2014 για τις αδειοδοτήσεις κ.ά.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact