ΚΟΣΜΟΣ

Διαμάχη Σόιμπλε και Γκάμπριελ για το μέλλον της Ευρώπης

Τι ζητούν οι δύο πλευρές, σύμφωνα με το Spiegel

Για την αντίθεση που υπάρχει στη Γερμανία μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της Ευρώπης, γράφει το περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο εμπιστευτικά έγγραφα της γερμανικής κυβέρνησης.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση» για χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία «ως αναγκαία προϋπόθεση για την περαιτέρω ενσωμάτωση», αναφέρει το Spiegel. Εκτός τούτου, ο κ. Σόιμπλε ζητά ένα «τείχος προστασίας» απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Κομισιόν. Θα πρέπει να εμποδίσουμε «να διακινδυνευθεί ο ρόλος της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών με την ανάληψη ενός ολοένα και μεγαλύτερου πολιτικού ρόλου εκ μέρους της». Πέραν τούτου «θα πρέπει αποκλεισθούν νέοι μηχανισμοί μόνιμης μεταφοράς πόρων μεταξύ των χωρών μελών», σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού.

Αντίθετα, το υπουργείο Εξωτερικών τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας απέναντι σε χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις. Προτείνει δε μεταξύ άλλων «να εισαχθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ένας «χρυσός κανόνας», ο οποίος να επιτρέπει -υπό ορισμένες προϋποθέσεις- μελλοντικές επενδύσεις, μέσω κρατικών δανείων», όπως προκύπτει από τα ίδια έγγραφα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επικρίνει στο έγγραφό του τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη μονομερή του στάση στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και για το γεγονός ότι παραμελεί την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης. «Χαιρετίζω ρητά το γεγονός ότι η Κομισιόν στις προτάσεις της για την νομισματική Ένωση προσανατολίζεται πέραν της ημερήσιας διάταξης της πολιτικής και της δημοσιονομικής τεχνικής», γράφει ο κ. Γκάμπριελ αναφερόμενος στις προτάσεις της για το μέλλον της Ευρώπης. «Αυτό πρέπει και να κάνουμε τώρα. Η πολιτική των κόκκινων γραμμών πρέπει να τελειώνει», όπως τονίζει.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact