ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι

Ετοιμάζει ογκώδες συλλαλητήριο κατά της διαφθοράς

Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στην είσοδο της κατοικίας του, αμέσως πριν από την έναρξη ενός συλλαλητηρίου χωρίς άδεια που επρόκειτο να διεξαχθεί στο κέντρο της Μόσχας. Ωστόσο η διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ανέφερε η σύζυγός του στο Twitter.

Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο γραφείου του Ναβάλνι διακόπηκε, δήλωσε η εκπρόσωπός του σε ένα ξεχωριστό μήνυμα στο Twitter.

Χιλιάδες Ρώσοι αναμένεται να διαδηλώσουν σήμερα κατά της διαφθοράς, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι να εκθρονίσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις εκλογές που θα διεξαχθούν του χρόνου.

Το εύρος και η γεωγραφική έκταση των διαδηλώσεων θα δείξουν αν ο Ναβάλνι θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί την επιτυχία των αντίστοιχων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγορώντας τον για διαφθορά.

Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν οι πιο ογκώδεις μετά το κύμα αμφισβήτησης του 2012 στη διάρκεια του οποίου τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι συνελήφθησαν, ασκώντας πίεση στον Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα στις εκλογές του 2018.

Σήμερα είναι η Ημέρα της Ρωσίας, αργία, γεγονός που ενδέχεται να αυξήσει τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Αρχές της Μόσχας έχουν δώσει άδεια για τη διεξαγωγή της διαδήλωσης σε μια περιοχή μακριά από το κέντρο της πόλης. Όμως ο Ναβάλνι ανακοίνωσε χθες αργά ότι οι Αρχές άσκησαν πίεση στις εταιρείες για να μην του δώσουν εξοπλισμό βίντεο και ήχου, ώστε να μην μπορεί να ακούγεται με στόχο να ταπεινώσουν τους διαδηλωτές.

Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να μεταφέρει τον χώρο των διαδηλώσεων στην Τβερσκάγια, την κεντρική λεωφόρο της Μόσχας κοντά στο Κρεμλίνο. Αυτό σημαίνει ότι η διαδήλωση θα θεωρείται παράνομη από τις Αρχές και η αστυνομία ενδέχεται να επέμβει για να τη διαλύσει.

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ναβάλνι έχει μικρές πιθανότητες να νικήσει τον Πούτιν, το ποσοστό αποδοχής του οποίου παραμένει υψηλό. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν το Κρεμλίνο θα επιτρέψει στον Ναβάλνι να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Ωστόσο ο 41χρονος ελπίζει η οργή των πολιτών για τη διαφθορά να ενισχύσουν τα ποσοστά του.

Το βίντεο που έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο και στο οποίο κατηγορεί τον Μεντβέντεφ ότι έχει στην κατοχή του μια τεράστια έκταση και ότι ζει πάνω από τις δυνατότητές του έχει συγκεντρώσει πάνω από 22 εκατομμύρια views μέχρι τώρα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός έχει απορρίψει τις κατηγορίες του Ναβάλνι ως πολιτικά υποκινούμενες «ανοησίες» και τον αποκάλεσε τσαρλατάνο.

Ένας από τους πιο πλούσιους Ρώσους επιχειρηματίες, τον οποίο ο Ναβάλνι κατηγορεί για απάτη στο ίδιο βίντεο κέρδισε μια αγωγή εναντίον του αντιφρονούντα τον προηγούμενο μήνα.

Ο Ναβάλνι, που τον Απρίλιο δέχθηκε επίθεση στο πρόσωπο με καυστικό οξύ και έχει χάσει ένα μέρος της όρασής του, δήλωσε ότι αναμένει διαδηλώσεις από τη Μόσχα ως το Μούρμανσκ.

Η διαδήλωση στη Μόσχα αναμένεται να ξεκινήσει στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

«Θέλω αλλαγές», έγραψε ο Ναβάλνι. «Θέλω να ζω σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος και θέλω οι φόροι μας να επενδύονται σε δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία και όχι σε γιωτ, παλάτια και αμπελώνες».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact