ΚΟΣΜΟΣ

Τα πρώτα αθώα θύματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ

Απαγορεύθηκε η είσοδος στις ΗΠΑ σε έξι κορίτσια από το Αφγανιστάν που θα έπαιρναν μέρος σε… διαγωνισμό ρομποτικής

Μια ομάδα έξι κοριτσιών από το Αφγανιστάν πάλεψε επί μήνες για να ολοκληρώσει μια ρομποτική κατασκευή με την οποία που συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής FIRST Global που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον στις 16 και 18 Ιουλίου. Εκεί ομάδες νέων από όλον τον κόσμο θα ανταγωνιστούν στην επιστήμη, την τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά. Όχι όμως τα έξι κορίτσια από το Αφγανιστάν, καθώς οι αμερικανικές αρχές δεν τους χορήγησαν άδεια εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε την μερική εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το οποίο απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη), καθώς και προσφύγων απ’ όλον τον κόσμο.

Το Αφγανιστάν όμως δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των χωρών αυτών και η ρομποτική κατασκευή της αφγανικής ομάδας, σε αντίθεση με τους δημιουργούς της, θα βρεθεί στον διαγωνισμό στην Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους διοργανωτές του διαγωνισμού, ομάδες από το Ιράν, το Σουδάν και τη Συρία έλαβαν άδειες εισόδου στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Έτσι, τα κορίτσια από το Αφγανιστάν θα παρακολουθήσουν το διαγωνισμό μέσω Skype από την πόλη τους Χεράτ στο δυτικό Αφγανιστάν.

asdf1

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τον λόγο γιατί δεν μας χορηγήθηκε άδεια εισόδου, καθώς μέλη ομάδων από άλλες χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό έλαβαν άδειες», δήλωσε η 14χρονη Φατιμά Καντεριάν, μέλος της αφγανικής ομάδας που επισκέφτηκε δύο φορές την αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Καμπούλ για να υποβάλει αίτηση για έκδοση βίζας.

«Κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον. . . αλλά δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό και ελπίζουμε ότι η ρομποτική κατασκευή μας να πάρει μια θέση ανάμεσα σε άλλα ρομπότ που κατασκεύασαν ομάδες από άλλες χώρες», τόνισε η Καντεριάν.

«Όλες οι χώρες μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς, αλλά εμείς όχι. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη προσβολή του λαού του Αφγανιστάν», τόνισε η 17χρονη Λίντα Αζίζι, μέλος της ομάδας.

Ο πρόεδρος της FIRST Global Τζο Σίστακ εξέφρασε με ανάρτησή του στην σελίδα της διοργανώτριας αρχής στο facebook την «θλίψη του» για την απόφαση των αμερικανικών αρχών, αλλά είπε ότι η αφγανική ομάδα θα μπορέσει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό μέσω Skype.

«Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει τώρα να τιμήσουμε αυτά τα γενναία κορίτσια από το Αφγανιστάν», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι οι ομάδες από 156 χώρες – ανάμεσά τους το Ιράν και το Σουδάν, που βρίσκονται στον κατάλογο των χωρών στους υπηκόους των οποίων τους απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ με βάση το αντιμεταναστευτικό διάταγμα – παρέλαβαν τα έγγραφά του για την είσοδό τους στην χώρα.

Άδεια εισόδου στις ΗΠΑ έλαβε επίσης η «Ομάδα Ελπίδα», που αποτελείται από σύρους πρόσφυγες, τόνισε ο Σίστακ.

Σε ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την αιτία της απαγόρευσης χορήγησης άδειας εισόδου στα κορίτσια από το Αφγανιστάν, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικαλέστηκε κανονισμούς που απαγορεύουν στην υπηρεσία να συζητά υποθέσεις ατομικών ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact