ΕΛΛΑΔΑ

24ωρη απεργία στις 20/7 στη Θεσσαλονίκη από το Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε.

Κινητοποιήσεις στον κλάδο του επισιτισμού εξήγγειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής, ξεκινώντας με 24ωρη απεργία στις 20 Ιουλίου.

Το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στην απεργία, αλλά και σε συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την ημέρα εκείνη μπροστά στο ξενοδοχείο Electra Palace, στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 10 το πρωί.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα μέλη του συνδικάτου κατήγγειλαν τις συνθήκες εργασίας, ασφάλισης και τους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. «Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κλάδο μας έχουν καταγραφεί 14 μορφές ελαστικής εγασίας (εποχικοί, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, μερικής εργασίας, διαλείπουσας και εκ περιτροπής εργασίας, εργολαβίες, μαθητείας), ενώ οι αφίξεις ρεκόρ και οι αυξήσεις στους τζίρους των επιχειρηματιών πατάνε πάνω σε διαλυμένα ωράρια και σε λιπόθυμους από την εντατική εργασία εργαζόμενους» δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου Κυριάκος Τσιαούσης.

Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων τέτοια προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες (κυρίως στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής), όπως επίσης σε μεγάλα κάμπινγκ, σε φούρνους, σε μπιτς μπαρ, σε καφετέριες, ακόμη και σε παιδικές κατασκηνώσεις. Στη γενική συνέλευση, εξάλλου, των εργαζομένων, αναφέρθηκαν περιπτώσεις απλήρωτων εργαζόμενων από την περσινή σεζόν, όπως και εργαζόμενων που δουλεύουν όλη την καλοκαιρινή σεζόν με μόλις ένα ή δύο ρεπό ή εργαζόμενων με ωράρια από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Κατήγγειλαν, επίσης, το καθεστώς εργολαβιών από πρακτορεία που εμφανίζονται τις περιόδους πριν το καλοκαίρι και προσλαμβάνουν εργαζόμενους χωρίς συμβάσεις και στη συνέχεια «τους δανείζουν» στις τουριστικές επιχειρήσεις. «Υπάρχει η τάση οι “παλιοί” εργαζόμενοι να αντικαθίστανται από τις επιχειρήσεις με “μαθητευόμενους του ΟΑΕΔ και των ΙΕΚ” που πληρώνονται ελάχιστα, χωρίς ασφάλιση και με εξοντωτικά ωράρια» είπε ο κ. Τσιαούσης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των κινητοποιήσεων.

Το Συνδικάτο ζητεί συλλογικές συμβάσεις εργασίας στον κλάδο, με 35ωρο και πενθήμερο, επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών και του εφάπαξ στην 20ετία, κατάργηση της «ενοικιαζόμενης» εργασίας, αμοιβή της πρακτικής των σπουδαστών σύμφωνα με τη συλλογική σύμβαση, επίδομα ανεργίας μέχρι την επαναπρόσληψη και μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact