ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Γαλλία σχεδιάζουν πρωτοβουλία για το μέλλον της Συρίας

Μακρόν: Η Γαλλία δεν θεωρεί την αποχώρηση του Άσαντ ως αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις συζητήσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι «σέβεται την απόφαση» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Τόνισε όμως, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, ότι ο ίδιος παραμένει «δεσμευμένος» στη συνθήκη αυτή.

«Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Τραμπ. Από την πλευρά μου, παραμένω δεσμευμένος στη συμφωνία του Παρισιού και στη βούλησή μου να ακολουθήσω το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας και να προχωρήσω, βήμα προς βήμα, σε αυτά που προβλέπει», είπε ο Μακρόν. Σημείωσε εξάλλου ότι θα συνεχίσει να συζητά με τον Τραμπ για τη συμφωνία του Παρισιού, παρά τις διαφορές μεταξύ τους στο συγκεκριμένο θέμα.

Για τη Συρία, ο Μακρόν είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τραμπ έχουν ζητήσει από τους διπλωμάτες των χωρών τους να σχεδιάσουν εντός των επόμενων εβδομάδων μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θα προετοιμάζει το μέλλον της χώρας.

«Αναφορικά με την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία, ιδίως στην οικοδόμηση ενός οδικού χάρτη για τη μεταπολεμική περίοδο» είπε. Ωστόσο, τόνισε ότι η Γαλλία δεν θεωρεί πλέον «την αποχώρηση και την καθαίρεση του Μπασάρ αλ Άσαντ ως αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Γαλλίας» στις συζητήσεις για τη Συρία.

«Ουσιαστικά αλλάξαμε το γαλλικό δόγμα όσον αφορά τη Συρία για να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να εργαστούμε πολύ στενά με τους εταίρους μας, ιδίως με τις ΗΠΑ», είπε.

Επιμένοντας στην «ισχυρή σχέση» μεταξύ Ουάσινγκτον και Παρισιού, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι απόψε το βράδυ θα έχει ένα «φιλικό δείπνο» με τον Τραμπ στον Πύργο του Άιφελ. «Μπορώ χωρίς δισταγμό να σας πω ότι το βράδυ θα έχουμε στον Πύργο του Άιφελ ένα δείπνο μεταξύ φίλων. Επειδή είμαστε οι εκπρόσωποι δύο χωρών που συνδέονταν ανέκαθεν και επειδή έχουμε οικοδομήσει μια ισχυρή σχέση, στην οποία παραμένω δεσμευμένος επειδή είναι σημαντική για τις δύο χώρες μας», κατέληξε.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact