ΕΛΛΑΔΑ

Διόπτρες: Η προμήθεια του ΥΠΕΘΑ, το δημοσίευμα των «Νέων» και η απάντηση του υπουργείου

Στην προμήθεια διοπτρών από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα των Νέων, αφήνοντας αιχμές. 

Το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» «στις 22 Μαΐου του 2017, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα υπέγραψαν με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και την εταιρεία ΘΕΩΝ Αισθητήρες ΑΕΒΕ, του γνωστού για την πολύπλευρη δράση του στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας Κρίστιαν Χατζημηνά, την οριστική σύμβαση για την κατασκευή 1.950 διοπτρών νυκτερινής παρατήρησης – σκόπευσης (ΟΝΥΠΑΣ) για τα αντιαρματικά όπλα Calr Gustav, αντί του ποσού των 17 εκατομμυρίων ευρώ», χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία ως την κατάληξη μιας «μακράς πορείας με ουκ ολίγες σκοτεινές διαδρομές, ανεξήγητες επιλογές, καθώς και μία αλληλουχία γεγονότων που αν μη τι άλλο προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολλά ερωτήματα».

Οπως εξηγούν Τα Νέα η σχετική παραγγελία αφορούσε διόπτρες τρίτης γενιάς. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, η συγκεκριμένη τεχνολογία θεωρείται από τους ειδικούς κατά βάση ξεπερασμένη, ενώ προσθέτει: «Σοβαρές απορίες γεννά και η επιλογή της ΘΕΩΝ για την κατασκευή τους, δεδομένης της εξόφθαλμα υψηλής τιμής που προσέφερε η εταιρεία συμφερόντων Χατζημηνά», λέγοντας ότι  ΕΑΣ και ΓΔΑΕΕ έδωσαν τη δουλειά με απευθείας ανάθεση σ’ έναν κατασκευαστή που χρέωνε την κατασκευή του ίδιου προϊόντος σε υπερδιπλάσια τιμή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα το συνολικό κόστος των ΟΝΥΠΑΣ, όπως ανακοινώθηκε, ανέρχεται σε 17 εκατ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε πάνω από 8.700 ευρώ για την κάθε διόπτρα, όταν, όπως αναφέρουν Τα Νέα «οι τιμές για διόπτρες νυκτερινής σκόπευσης τρίτης γενιάς, ανά τον κόσμο, δεν ξεπερνούν τις 3.800 ευρώ». Αναφέρει ακόμη οτί ενώ αρχικά, με βάση την απόφαση για την ανασυγκρότηση της επιτροπής διαπραγματεύσεων, η προμήθεια θα αφορούσε 1.500 ΟΝΥΠΑΣ, ξαφνικά η σύμβαση που υπεγράφη περιελάμβανε επιπλέον 450 κομμάτια.

Το δημοσιεύμα θέτει το θέμα της μη διενέργειας διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού και την επιλογή της λύσης της απευθείας ανάθεσης για την οποία, όπως υποστηρίζει, έπρεπε να βρεθούν νομικά παραθυράκια. 

Η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας 

«Η επιχειρησιακή απαίτηση για την προμήθεια Οργάνων Νυχτερινής Παρατήρησης Σκόπευσης Carl Gustav ξεκίνησε με αρχική έγκριση προμήθειας που εκδόθηκε από το ΓΕΣ το 2008. Στη συνέχεια προσυπεγράφη από όλες τις κυβερνήσεις ακόμη και τις υπηρεσιακές και τον Δεκέμβριο του 2016 μετά από έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατοχυρώθηκε στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα».

Το ΠΑΣΟΚ ζητά εξηγήσεις από τον Βίτσα

Εξηγήσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα ζητά από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρει: 

 «Δημιουργεί ερωτηματικά η αγορά χωρίς διαγωνιστική διαδικασία διοπτρών νυκτός και μάλιστα σε τιμή υπερδιπλάσια από τις τιμές της αγοράς, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ των “Νέων”.
Αυτά τα δύο στοιχεία, δηλαδή η αφύσικα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υψηλή τιμή του προϊόντος σε συνδυασμό με την απευθείας ανάθεση της εργολαβίας επιβάλλουν την άμεση παροχή εξηγήσεων.
Όλοι μας υποστηρίζουμε την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία αλλά αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
κ.Βίτσα οφείλετε να δώσετε αμέσως πειστικές εξηγήσεις».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact