ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν απειλεί να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Προειδοποίηση από τον πρόεδρο Ροχανί αν συνεχιστούν οι κυρώσεις

Το Ιράν μπορεί να αποχωρήσει πολύ γρήγορα από τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν την πολιτική των «κυρώσεων και του εξαναγκασμού», προειδοποίησε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 προβλέπει ότι το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του, σε αντάλλαγμα για τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.

«Το αποτυχημένο πείραμα των κυρώσεων και του εξαναγκασμού οδήγησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις (των ΗΠΑ) στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά αν θέλουν να επιστρέψουν σε αυτές τις μεθόδους, ασφαλώς, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα –όχι σε εβδομάδες ή μήνες αλλά σε ημέρες ή ώρες– θα επανέλθουμε στην κατάσταση» πριν από τη συμφωνία, είπε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Ιρανός πρόεδρος είπε επίσης ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, απέδειξε στον κόσμο ότι «δεν είναι καλός εταίρος», σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τους τελευταίους μήνες ο κόσμος υπήρξε μάρτυρας ότι οι ΗΠΑ, εκτός του ότι διαρκώς αθετούσαν τις υποσχέσεις τους όσον αφορά τη συμφωνία για τα πυρηνικά, αγνόησαν κατ’ επανάληψη τις διεθνείς συμφωνίες και έδειξαν τους συμμάχους τους ότι δεν είναι καλός εταίρος», επέμεινε.

Στα μέσα Ιουλίου η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε νέες στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος Ιρανών που σχετίζονται με το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν. Στα τέλη Ιουλίου το Κογκρέσο ψήφισε επίσης κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, το οποίο κατηγορεί ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις, όπως τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact