ΚΟΣΜΟΣ

Σε επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό ελπίζουν οι ΗΠΑ

«Εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα» λέει η πρέσβειρα των ΗΠΑ Κάθλιν Ντόχερτι

«Ως αμερικανική κυβέρνηση πιστεύουμε σθεναρά σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (στην Κύπρο) και ελπίζουμε ότι κατά κάποιο τρόπο θα καταφέρουμε να επανέλθουν οι συνομιλίες σε τροχιά», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Κάθλιν Ντόχερτι, μιλώντας στο 19ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων.

Η πρέσβειρα είπε ότι η χώρα της συνεχίζει να συζητά για την Κύπρο με την ΕΕ, το Λονδίνο, την Αθήνα και την Άγκυρα, τονίζοντας τη σημασία της Κύπρου στην περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

Επίσης, υπογράμμισε ότι εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα και σημείωσε ότι υπάρχει συνοχή όσον αφορά την αμερικανική εμπλοκή στο Κυπριακό από την κυβέρνηση Ομπάμα στην κυβέρνηση Τραμπ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφερόμενη στον τομέα της ενέργειας χαιρέτισε το γεγονός ότι η Exxon Mobil έλαβε την άδεια για διεξαγωγή ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπάρξει μια σημαντική ανακάλυψη, λέγοντας ότι το τεμάχιο που έλαβε η Exxon Mobil είναι το πιο κοντινό στο κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.

Ο Βρετανός ύπατος αρμοστής, Μάθιου Κιντ, αναφέρθηκε στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας και είπε ότι ο σκοπός των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά ήταν ο εκσυγχρονισμός του συστήματος του 1960 για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των δύο κοινοτήτων. Είπε ότι η θέση του Λονδίνου στις συνομιλίες εκείνες ήταν πολύ ξεκάθαρη, ότι δηλαδή «μια στρατιωτική απάντηση δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης των ανησυχιών που εκφράζουν οι δύο κοινότητες».

Ο κ. Κιντ απέρριψε την άποψη ότι η βρετανική κυβέρνηση προσπάθησε να πιέσει, στη διάρκεια των συνομιλιών στην Ελβετία, την κυβέρνηση της Κύπρου να αποδεχθεί την ελεύθερη διακίνηση Τούρκων πολιτών στην Κύπρο.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact